Overleg categorie:Gouverneur van Antwerpen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Bjelka in het onderwerp Lijst van gouverneurs

Lijst van gouverneurs[brontekst bewerken]

De opvolging van de lijst van gouverneurs, kan slechts de officieel benoemde houders van dit ambt bevatten, die ervoor bij KB zijn aangesteld.

Het is dus niet mogelijk om in de rij van houders van dit ambt personen te vermelden die niet officieel werden benoemd door de Belgische overheid. Dit geldt in de eerste plaats voor de oorlogstijd. Gouverneur Georges Holvoet bleef officieel gouverneur van Antwerpen, ook al werd hij tijdens de oorlog verhinderd het ambt uit te oefenen. Hij nam het trouwens bij de Bevrijding zonder meer weer op, tot hij benoemd werd tot kabinetschef van de prins Regent.

De drie personen die tussen 1940 en 1944 zijn plaats innamen, waren door de bezettende macht aangesteld, en kunnen onmogelijk in de lijst van de gouverneurs voorkomen. Niets belet natuurlijk om in een lemma aan hen gewijd, te vermelden dat ze (wederrechtelijk) het ambt uitoefenden.

Einde 1944 tot in 1946 werden twee opeenvolgende gedeputeerden tot dienstdoende gouverneur van Antwerpen aangesteld. Het is duidelijk dat men de plaats wilde openhouden voor het geval de detachering van Holvoet bij de regent slechts van korte duur zou zijn. Dit bleek niet het geval te zijn en er werd dan ook in 1946 een nieuwe gouverneur, Richard Declerck, benoemd. Maar de twee ondertussen dienstdoende personen kunnen onmogelijk plaats nemen in de rij van de gouverneurs, want daartoe kregen ze nooit een benoeming.

Als men in de Belgische provincies telkens dienstdoende gouverneurs in de lijst van gouverneurs zou opnemen, dan zouden die lijsten formeel onjuist zijn en nutteloos lang worden. Niet alleen zouden er telkens een of meerdere oorlogsgouverneurs te vernoemen zijn, die juridisch nooit het ambt hebben vervuld (de verhinderde gouverneur bleef zijn ambt behouden en nam het desgevallend onmiddellijk na de Bevrijding weer op), maar er zijn ook veel gevallen waarin, na overlijden of ontslag van een gouverneur, de griffier of een gedeputeerde tijdelijk het ambt waarnam. Die tijdelijken zijn nooit op de reglementaire wijze tot gouverneur benoemd en kunnen dan ook niet op de lijst van de gouverneurs figureren. Ook hier belet dit niet dat op het lemma dat aan hen eventueel is gewijd, hun voorlopige taakwaarneming kan vermeld worden.

Tot hiertoe is deze zienswijze bevestigd voor de gouverneurs van de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Brabant en voor de Waalse provincies. Onlangs is dit ten onrechte gewijzigd voor de gouverneurs van Antwerpen, en door ondergetekende weer rechtgezet. Andries Van den Abeele (overleg) 17 okt 2016 16:10 (CEST)Reageren

=> Verplaatst naar de overlegpagina van de provincie Antwerpen. Bjelka (overleg) 17 okt 2016 16:30 (CEST)Reageren