Overleg categorie:Lijsten van heersers

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hernoemingsvoorstel[brontekst bewerken]

  • In deze categorie zitten naast lijsten van heersers ook lijsten van koningen, graven, prins-bisschoppen ...
  • "Machthebbers" (of: gezagdragers)) is een neutraler woord en dus beter op zijn plaats, het waren lang niet allemaal dictaturen!
  • 't Sluit dan ook beter aan bij de nu ergens verloren geplaatste Categorie:Lijsten_van_machthebbers_in_de_1e_eeuw_v.Chr., wat dan een ondercategorie kan worden.
  • Analoog met het advies om voor lijst als categorienaam altijd het mv. "Lijsten ..." te gebruiken

--RobSchop [geef een gil!] 23 jul 2009 03:17 (CEST)[reageer]

    • Tegen Tegen - Heerser is misschien niet zo'n gebruikelijke term meer. Gelukkig maar dat er niet zo veel heersers meer zijn, maar het is historisch de meest juiste term. De inhoud van deze categorie gaat over adellijke heren, soms vrouwen, die een erfelijke heerserstitel voer(d)en . Zij heersten (heersen), maar of zij ook macht of gezag hadden (hebben), dat is een andere kwestie. Een heerser was of is dus helemaal geen dictator; soms heeft een heerser niets te zeggen; hij heerst alleen formeel, terwijl anderen regeren. Dat is tegenwoordig meestal zo met onze constitutionele monarchieën. Dat zijn precies heersers die alleen maar heer mogen zijn en niet eens mogen regeren. Als wij de categorie van naam veranderen, dan verandert ze compleet, dan moeten ook presidenten, burgemeesters, ministers, bisschoppen, enz. erbij, en dat lijkt mij niet de bedoeling. (NB. Ik ben wel akkoord met de meervoudsvom.) - AGL 31 jul 2009 18:08 (CEST)[reageer]