Overleg categorie:Niet-SI-eenheid

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Bever

Weet er iemand hoe het zit met de eenheden voor viscositeit, zoals: stokes, graden Engler, seconden Saybolt universal en seconden Redwood? Alten 25 mei 2005 20:26 (CEST)Reageren

Even zoeken levert het volgende:
De stokes is de cgs-eenheid voor kinematische viscositeit: cm2/s. De SI-eenheid is m2/s, en heeft geen aparte naam.
Seconde Saybolt, graad Engler en seconde Redwood zijn niet-SI-eenheden, zie bv. http://www.q8oils.be/petroleum_2.php?currentPosition=0_7_3&page=3voca&domain=benl en http://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=542.
Zoals je op http://home.hetnet.nl/~vanadovv/Trefwoorden.html kunt zien is er een ware wildgroei in viscositeitsaanduidingen.
Het SI kent slechts kinematische viscositeit (eenheid m2/s) en dynamische viscositeit (eenheid Ns/m2).
Bedankt voor het zoekwerk. Ik kom tot de conclusie dat het niet te doen is om alle niet SI-eenheden van viscositeit zijn te benoemen. Elke idioot die een aparaat heeft gemaakt om de viscositeit van 2 vloeistoffen te vergelijken heeft daar zijn eigen eenheid achter gehangen. Dit heeft wel geleid tot een wildgroei van eenheden.

Zou er eigenlijk geen onderscheid moeten worden gemaakt tussen de eenheden die door SI worden erkend als een nuttige aanvulling op de officiële SI-eenheden, zoals uur, dag en liter, en de eenheden die helemaal buiten het SI vallen, zoals de voet en de landmijl? Bever (overleg) 15 mei 2018 04:38 (CEST)Reageren