Overleg categorie:Vrijmetselaar naar nationaliteit

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Andries Van den Abeele in het onderwerp Noodzakelijke aanpassing

Noodzakelijke aanpassing[brontekst bewerken]

In 2011 heeft een gebruiker op deze categorie en op alle subcategorieën een tekst toegevoegd die luidt:

De categorie Belgisch vrijmetselaar biedt een overzicht van artikelen over Belgische personen met een functie of titulatuur binnen de vrijmetselarij of wier lidmaatschap van een vrijmetselaarsloge aantoonbaar een belangrijke rol heeft gespeeld in hun leven.

Dit lijkt me een hoogst individuele toevoeging te zijn, die, omwille van het belang ervan, toch wel een voorafgaande discussie en consensus had vereist. Hiervan is echter niets te vinden.

Ik heb deze zin ingekort en de twee zinssnede beperkt tot: wier lidmaatschap van een vrijmetselaarsloge aantoonbaar is.

Er zijn hiervoor volgende redenen:

  • Of de toetreding tot de vrijmetselarij een belangrijke rol heeft gespeeld in iemands leven, is in de meeste gevallen niet aan te tonen.
  • Men mag in principe er wel van uitgaan dat dit het geval was, want de initiatie en de voorbereidingen ervan, laten ongetwijfeld een belangrijke indruk na.
  • Hoe dan ook is het niet aanvaardbaar dat men naar de bewijzen zou moeten gaan zoeken of het lidmaatschap aantoonbaar een belangrijke rol heeft gespeeld in iemands leven, vooral als men hiervoor in de privacy zou moeten gaan duiken van duizenden personen.
  • Het enige wat hier encyclopedisch relevant is, is of iemand lid was. Of dat een belangrijke rol speelde in zijn leven behoort tot de privacy.

Andries Van den Abeele (overleg) 28 okt 2014 23:49 (CET)Reageren

Aangezien ik degene was die in 2011 de categorie-omschrijving heeft toegevoegd zal ik even een reactie geven. Als ik het mij goed herinner heb ik die zin ongeveer overgenomen van een van de "religieuze" categorieën en was het doel vooral te voorkomen dat iedereen die een keer een vrijmetselbijeenkomst bijgewoond heeft in de categorie terecht zou komen.
Op de nieuwe formulering (en daarmee het nieuwe doel van de categorie) heb ik wel enige kritiek. Met name het feit dat het lidmaatschap van een clubje niet gelijk dusdanig relevant is dat er op gecategoriseerd moet worden. Niet alle katholieke gedoopte Nederlanders staan in Categorie:Rooms-katholiek persoon en niet iedereen die in zijn jeugd gehockeyd heeft staat in de categorie Categorie:Nederlands hockeyer.
Ik zie niet in hoe de vrijmetselarij fundamenteel anders is dan een kerk of sportclub en dus ook niet waarom iedereen die lid geweest is als zodanig gecategoriseerd moet worden. Het is niet zo dat ik per se terug wil naar de oude formulering, maar ik pleit er wel voor dat we alleen mensen in de categorie opnemen die in zekere zin hun relevantie te danken hebben aan het lidmaatschap van de vrijmetselarij of het vrijmetselaarschap opgeven als een belangrijke invloed in hun leven, hoewel dat inderdaad een moeilijker te handhaven grens is.
Kortom, het lidmaatschap van een club als de vrijmetselaars is mijns inziens niet automatisch een encyclopedisch relevant gegeven. - FakirNLoverleg 29 okt 2014 12:13 (CET)