Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:1Veertje/delpher.js

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Datum en bezochtdatum[brontekst bewerken]

Hallo 1Veertje,

Ben blij met je script, dat schreef ik al in De kroeg. Een vraagje heb ik wel: Je gebruikt kennelijk {{Citeer web}}. Als ik me goed herinner, heeft het de voorkeur om bij het invoeren van de datum het formaat jjjj-mm-dd te gebruiken (met voorloopnullen). Voor de gerenderde tekst zet het sjabloon dat om in een datum volgens de voorkeursinstellingen van de gebruiker. (In mijn geval: 25 juli 2021.) Niet-ingelogde gebruikers krijgen dan een datum die overeenstemt met de taalinstellingen van hun computer.

Is het te overwegen om het datumformaat om te zetten naar jjjj-mm-dd? →bertux 25 jul 2021 16:20 (CEST) P.S.: Als je deze vraag liever op een andere plek ziet, kun je hem verplaatsen, met een indicatie van de nieuwe plek. Als ik dat gezien heb, klik ik op Bedanken, daarna kun je deze pagina desgewenst wissen →bertux 25 jul 2021 16:20 (CEST)Reageren

Hey @Bertux:, Ik heb het aangepast. Kan me herinneren dat het sjabloon dit nog niet ondersteunde in het verleden. Was ook van de documentatie over het sjabloon uitgegaan, waar volledig uitgeschreven datums als voorbeeld opgevoerd worden. Zat zelf nog te denken:
  • {{Cite web}} wordt op alle taalversies van Wikipedia ondersteund, misschien kan ik die beter gebruiken.
  • bij Delpher kan je er opzich vanuit gaan dat |taal=nl, maar ik vind de vormgeving van de bronvermelding dat niet mooi staan als je op de Nederlandse Wikipedia dat toch als het níet-Nederlands is pas verwacht. Volgensmij heeft EN-wiki gekozen dit ook alleen te vermelden als taal iets anders is dan EN.
  • Kan opzich ook de parameter |paginas= laten invullen.
  • Zat nog wat te dubben of de naam Delpher ergens aan een parameter meegegeven moet worden.

Vera (talk) 25 jul 2021 17:46 (CEST)Reageren

  • Voor {{Cite web}} is een hoop te zeggen, veel meer parameters, vooral handig bij meer dan 1 auteur. En je script wordt breder inzetbaar. Je hebt wel kans op gemekker over de niet-Nederlandstalige parameters, maar als de gemeenschap er erg moeilijk over doet, moeten ze maar een simpel botje in elkaar knutselen voor een omzetting van 'Cite' naar 'Citeer'.
  • Taalvermeldingen voor Delpher op nl zijn geen halszaak, een botje kan ze verwijderen of toevoegen. Wil je je script universeel maken over wp-taalversies, dan kun je de taalversie opvragen met de magic words PAGELANGUAGE of CONTENTLANGUAGE, zodat de taalparameters selectief ingevuld worden. Maar er zullen allicht taalversies bestaan die de taalparameter altijd ingevuld willen hebben. Toch maar vertrouwen op botjes?
  • Bij het vorige punt ging ik ervan uit dat er inderdaad alleen Nederlands werk op Delpher staat. Maar bij nader inzien zitten er ook Friese boeken en kranten in de collectie. Misschien ook Zeeuwse, Limburgse, Stellingwerfse en Jiddische.
  • Het paginanummer kan handig zijn als iemand een papieren versie wil raadplegen, en heel misschien bestaan er citeerconventies die vermelding van een paginanummer verplicht stellen. Het zit zeker niet in de weg en dit is iets dat achteraf moeilijk toe te voegen en makkelijk te verwijderen is. Dit vind ik wel een goeie.
  • Ikzelf vul Delpher in bij 'uitgever' of 'werk', maar soms wil je die voor de papieren uitgever en het papieren werk gebruiken; eigenlijk zou je voor de papieren en de gedigitaliseerde versie aparte parameters moeten hebben.
Succes!  →bertux 25 jul 2021 20:00 (CEST)Reageren
Op de Engelstalige Wikipedia is het voorschrift de naam NewsBank en newspaper.com in te vullen in de variabele "via". Ik heb voorgesteld via hier ook in te voeren. De verschillende manieren dat aan het paginanummer verwezen wordt is onhandig anders: op de Engelstalige Wikipedia moet je vooral niet iets anders dan een cijfer invoeren, op de Nederlandstalige Wikipedia moet je er zelf aan denken "p." voor te voegen. Liefst zou ik hebben dat ook dit gelijk getrokken werd. Vera (talk) 25 jul 2021 21:20 (CEST)Reageren

Stabiele versie[brontekst bewerken]

Is het mogelijk om een stabiele versie en een ontwikkelversie te maken? Dan kan ik met mw.loader de stabiele versie laden in Gebruiker:Bertux/common.js, terwijl jij rustig verder kunt knutselen en vertrouwde updates over kunt brengen naar de stabiele versie  →bertux 25 jul 2021 22:07 (CEST)Reageren

Voor het gebruik van dit script moet je het kopiëren naar de browser-extensie die voor jou het gebruik van userscripts mogelijk maakt. Zie installatie-instructies. Het wordt dus ook niet automatisch geüpdate. Ik kan dus ook twee taalversies aanbieden. Zelf heb ik ook nog de datum op de website veranderd van 16-10-1945 -> 16 oktober 1945 aangezien ik toch al dingen aan de interface aan het veranderen was. Met een klein beetje begrip al snel iets zelf aanpassen aan het script. Vera (talk) 25 jul 2021 22:22 (CEST)Reageren
Oh ja, was ik alweer vergeten. Misschien in de comments een verwijzing plaatsen:
// Installatie: zie Gebruiker:1Veertje/Delpher userscript
 →bertux 25 jul 2021 22:36 (CEST)Reageren
😃 Volgens mij had je het deel tot aan de zachte regelsprong van mij gekopieerd, intussen heb ik er een harde regelsprong voor gezet. Je toelichting is nu een zelfverwijzing, je vergat het deel  userscript →bertux 25 jul 2021 22:56 (CEST)Reageren

Kranten, geen boeken en tijdschriften[brontekst bewerken]

In de regels @namespace en @match had ik voor mezelf het deel nl/kranten/ weggehaald in de hoop dat het script ook voor boeken en tijdschriften zou werken, maar dat blijkt niet het geval.

Als iemand een manier vindt om het script ook geschikt te maken voor de andere delen van het Delpher-rijk, dan hoor ik het graag. Een eigen script voor die onderdelen kan natuurlijk ook  →bertux 26 jul 2021 23:03 (CEST)Reageren

Beste bertux,
Tijdschriften en boeken worden nu ook ondersteund. Vera (talk) 4 nov 2023 20:57 (CET)Reageren