Overleg gebruiker:Enio Barbaro/Kladblok

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door SomeHuman in het onderwerp Je verzoek

Je verzoek[brontekst bewerken]

Beste Enio,

Als stadsgenoot ben ik geneigd je verzoek op mijn overlegpagina in te willigen maar ik vrees dat op Wikipedia niet iedereen overtuigd is van mijn grandioze schrijverskwaliteiten. Ook met de geplogenheden op de Nederlandstalige Wikipedia ben ik nauwelijks vertrouwd. De enige biografie die ik hier publiceerde, leidde trouwens weer eens tot meer ongenoegen dan me lief is. Ik durf dus niet voorspellen, welke reacties je artikel zou te verduren krijgen, en wel in het minst in geval je uitgerekend mijn advies zou volgen. Over iemands persoonlijke stijl wens ik me helemaal niet uit te laten. Voor wat het waard is, bij eerste en enige lezing:


"Coloma Swaan werd geboren in het Kempische Weelde, een dorpje vlak bij de Nederlandse grens, als dochter van botanicus Laurent J.H.L. Swaan (1984-1973) en Johanna de Bie (1889-1982). Haar vader was eigenaar van "Boomkwekerij De Kempen"[2] en rentmeester van Baron de Jamblinne de Meux. Haar moeder was dochter van een boomkwekersfamilie uit Zundert. In totaal kreeg het echtpaar zes kinderen (Johanna Swaan, Pelagia Swaan, Coloma Swaan, Josephine Swaan, Edmond Swaan en Jozef Swaan)."

Coloma Swaan werd geboren in het Kempische Weelde, een dorpje vlak bij de Nederlandse grens, als dochter van botanicus Laurent J.H.L. Swaan (1984-1973) en Johanna de Bie (1889-1982). Hij was eigenaar van een boomkwekerij[2] en rentmeester van Baron de Jamblinne de Meux, zij een dochter van een boomkwekersfamilie uit Zundert. Coloma was hun vierde dochter en had twee jongere broers.

Zelfs dan heb ik mijn bedenkingen over privacy in een Wikipediabiografie: Coloma Swaan mag zeker beschreven worden als publicerende schilderes. Welke gegevens horen echter tot haar private leven als ze er zelf niet mee te koop liep? Het feit dat haar ouders overleden zijn, heft de beperking over hen te publiceren niet zonder meer op. Hun andere kinderen lijken me helemaal buiten schot te moeten blijven, ook qua afstamming en onderlinge leeftijd. Misschien vind je richtlijnen op WP of een biografie die door een Belg over een Belg NA de recentste privacywetgeving AANGEVAT werd. Bedenk dat het de wet is en niet wat je op WP vindt of wat ik denk, welke gevolgen je zeer gemakkelijk zou kunnen ondervinden, vooral gezien je eigen persoonsgegevens voor elkeen meteen te lezen zijn. Wat dacht je van zelfs nog minder (en anders ingeleid vermits Weelde al wat hoger vermeld is):

Het Kempische geboortedorpje van Coloma Swaan ligt vlak bij de Nederlandse grens. Haar vader was eigenaar van een boomkwekerij[2] en rentmeester van een lokale baron. Haar moeder was dochter van een boomkwekersfamilie uit Zundert. Coloma was hun vierde dochter en had twee jongere broers.


"Op 3 mei 1938 huwde ze met Franciscus X.H. Leenders (1907- 1980). Het echtpaar kreeg vier jongens en twee meisjes: Jan M. Leenders (1939), Aldegonda L.H. Leenders (1940), Leopold J. Leenders (1941), Hendrik Leenders (1943), Guido J. Leenders (1952) en Maria B. Leenders (1953)."

Ze huwde in 1938 en kreeg de erop volgende vijftien jaar zes kinderen.


"Empathisch en altijd begaan met het leed van andere mensen nam ze na de tweede wereldoorlog via Caritas Catholica Belgica drie oorlogswezen in huis: Gunter Juricek (Oostenrijk), Edith Juricek (Oostenrijk) en Jozef Walczak (Polen). "

Empathisch en altijd begaan met het leed van andere mensen nam ze na de tweede wereldoorlog via Caritas Catholica Belgica drie oorlogswezen in huis, een jongen(jongetje?) en zijn zus(je?) uit Oostenrijk en een jongen (jongetje?) uit Polen.

Het komt me voor, dat de door mij weggelaten gegevens volkomen onbelangrijk zijn om de schilderes te typeren. Dat lijkt me een zeer goede reden om elk risico op schending van de privacy te elimineren. Zo ook zou ik de drie woorden "van meester Verbeeck" (Who cares?) gewoon weglaten. De latere leermeester, zelf schilder, is andere koffie.

"Als Kempense van geboorte zijn haar meeste werken emotioneel geladen "

Zulk verband zou een wel formidabele, onbetwistbaar degelijke bron vereisen, met het verwijzend indexje er direct bij. Lyrische teksten van wetenschappelijk bedenkelijk allooi worden over kunstenaars wel eens meer geschreven maar WP is een encyclopedie. Droog. Hier kan men er niet om lachen, al had ik er plezier in. Mits een behoorlijke bronvermelding voor a) Kempense traditie, en b) haar stijl, zou wel bijvoorbeeld iets kunnen gesteld worden als: 'Naar Kempense schilderstraditie wist ze haar werken veelal emotioneel te laden.'


"De toenmalige kunstcriticus A. Le Roy stelde zich de vraag" lijkt alsof daarna iemand anders in de functie van kunstcriticus benoemd werd. De contemporaine, of gewoon de bezoekende of de aanwezige ...? Volgens mij simpel: 'Kunstcriticus A. Le Roy stelde zich toen de vraag'.


"In 1975 nodigde de intercommunale maatschappij Intercom te Willebroek haar voor hun 8ste culturele manifestatie uit als vrouwelijke exposant. Deze keuze was duidelijk in het kader van het "Internationaal jaar van de vrouw". Raadslid Liliane Verreth stelde haar openingstoespraak duidelijk in de optiek van de vrouw in haar ontplooiingskansen in de toenmalige maatschappij."

Ik kan er de vinger niet op leggen maar krijg het gevoel dat in 1975 die 8ste culturele manifestatie in Saoedi-Arabië moet plaatsgevonden hebben. Wat droeg Coloma Swaan er zelf toe bij? Iets feministisch? Was er een hetze over die manifestatie en de gelijkberechtiging van de vrouw? Volgde een grote doorbraak van kunstschilderessen in een mannenwereld? Het komt me voor dat het gewoon de tijdsgeest was en niets bijzonders indien Coloma Swaan geen standpunt demonstreerde. "In het kader van ... nodigde ... in 1975 voor haar ... Coloma Swaan uit als exposant" zonder extra vrouwengedoe, lijkt me voldoende.


Je infobox geeft 'Portaal - Muziek' en allicht hoort er ook de plaats van overlijden bij. Je zal het hoofdstuk 'Werken' natuurlijk nog invullen; ook vermoed ik dat je al de opgegeven bronnen nog ging vervolledigen met 'Geraadpleegd'. Ik ga het hierbij laten. Misschien is het niet wat je verwachtte. Je ziet maar wat je ermee aanvangt. Ik kom hier niet terug, dit is een one-shot hagel. Veel geluk en beste wensen voor 2019!
SomeHuman 2019-01-24 09:43-13:12 (UTC=CEST-2) 24 jan 2019 11:43 (CEST)Reageren

P.S.: Je vroeg ook hoe je 'Coloma Swaan' van je kladblok naar de hoofdnaamruimte kan krijgen. Haal uit je kladblok eerst je lijn == Coloma Swaan == weg. Enter gewoon zonder spelfout of bijkomende spatie de artikelnaam in het zoekbalkje van gelijk welke pagina van deze Wikipedia. In de dan getoonde pagina zie je algauw De pagina "Coloma Swaan" aanmaken op Wikipedia. Kijk aandachtig na of die rode titel daar helemaal perfect staat, klik er dan op. Er staat meteen een lege bewerkingszone klaar. In een andere browser tab boven je kant-en-klare kladblok klik je de WP-tab 'bewerken', zet de aanwijzer (pointer, je pijltje) in die bewerkingszone, rechtermuisklik, 'selecteer alles', 'kopieer', in het lege bewerkingsvenster van de eerste browsertab: rechtermuisklik, 'plak'. Onderaan nog even 'Toon bewerking ter controle' en dan 'Pagina publiceren'. Klaar is Coloma.  ;-)
Ergerns op WP zoek je opnieuw Coloma Swaan maar ditmaal opent meteen je artikel, en weet je dat het goed zit.

Herhaal het kopiëren van (of verplaats) alles uit de bewerkingszone van je kladblok maar plak die inhoud nu in een platte teksteditor zoals MS-Windows Notepad. Notepad wil opslaan als ANSI, wijzig dat naar Unicode en bewaar je broncode privé: Op WP zou vroeg of laat een kwiet wel eens domweg je artikel met een of andere (drog)reden sneller kunnen wissen dan je kan voorkomen en dan is ook de 'geschiedenis' voor jou niet meer toegankelijk.

Zo je wil, kan je ook een gebruiker (eventueel onder pseudoniem) aanmaken op Mechelen Mapt en ook daar een artikel publiceren, net zo goed door artikelnaam 'zoeken', op de rode titel klikken en van je kladblok hier (of daar) of van Notepad eenvoudig plakken en 'Opslaan'. Het ziet er daar een tikkeltje anders uit maar het is een MediaWiki zoals ook Wikipedia. Alles werkt dus gelijkaardig er daar geef ik wel eens frequenter assistentie. Eén beperking: Elk artikel moet een band hebben met de stad. Coloma hebben we al maar nog geen Zwaanstraatje.
SomeHuman 2019-01-24 11:42-14:41 (UTC=CEST-2) 24 jan 2019 13:42 (CEST)Reageren