Pencak silat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pencak Silat)
Ga naar: navigatie, zoeken

Pencak Silat is de verzamelnaam voor traditionele Indonesische krijgskunsten. Per streek zijn traditioneel verschillende stijlen ontwikkeld, die vaak lokale dieren imiteren. De Pencak Silat is in Indonesië sterk vermengd met mentaal spirituele elementen, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. In Europa is de fysieke kant het meest bekend.

Hoewel reeds de Nederlandse kolonialen in het toenmalig Nederlands-Indië ermee kennismaakten, geldt als moment van eerste kennismaking van het Westen en het begin van de internationale doorbraak het artikel dat in juni 1965 verscheen in het Amerikaanse blad Black belt [1], met op de cover een foto van een demonstratie door Rudy Ter Linden en Paul de Thouars, twee grootheden die daarbij een belangrijke rol zouden spelen.

Binnen Europa zijn er slechts enkele scholen die zich richten op de traditionele en meer authentieke vorm van silat. Hier trachten de leraren de stijl onaangetast te houden van invloeden uit andere vecht- en verdedigingskunsten om de stijl zo authentiek mogelijk te houden. Deze scholen staan vaak in direct contact met de moederschool in Indonesië.

De meer moderne stijlen van Pencak Silat richten zich voornamelijk op het fysieke element van de silat (zelfverdedigingstechnieken, kunstvorm in de vorm van demonstraties en het sport element). Invloeden uit andere vechtkunsten zijn daar niet uitgesloten. Zo is het gebruik van wapens uit voornamelijk Chinese vechtkunsten veelvoorkomend.

Ontstaan en oorsprong[bewerken]

Doordat in de jungle van Indonesië veel wilde dieren leefden, leerden de Indonesiërs zich een zelfverdediging aan die zich onderscheidde van iedere andere vorm van zelfverdediging. Zij begonnen namelijk de bewegingen van dieren te imiteren. Deze technieken werden steeds verder aangepast en geperfectioneerd.

Waar de meesten het in ieder geval wel over eens zijn is dat de Pencak Silat zijn oorsprong heeft in West-Sumatra bij de Minangkabau. De oudste bekende stijlen, zoals Silek Tuo, Silek Pauh, Silek Kumango, Silek Seteralak en Silek Lintau, zijn allen afkomstig uit deze streek en worden nog steeds onderwezen.

Stijlen[bewerken]

Pencak silat in Indonesië

Binnen de Pencak Silat zijn veel verschillende stijlen ontwikkeld. Deze stijlen hebben allen hun eigen oorsprong, zijn onder verschillende omstandigheden ontstaan en worden op verschillende wijzen onderwezen.

Er zijn meer dan 150 verschillende stijlen met daaronder verschillende substijlen. Ook vandaag worden er nog steeds nieuwe stijlen ontwikkeld.

Indonesië heeft net als andere gebieden in Azië migranten en reizigers uit China gehad. Kun Tao (Chinees) is in Indonesië vooral onder Silat-spelers een zeer bekend begrip. Veel Silat guru's hebben ook les gehad in Kun Tao.

We maken een onderscheid tussen klassieke stijlen en moderne stijlen. De klassieke stijlen richten zich meer op de authentieke wijze van Pencak Silat zoals dat jaren geleden ook werd onderwezen. De moderne stijlen worden onderscheiden in stijlen waar men open staat voor invloeden uit andere gevechtstijlen en stijlen die nieuw ontwikkeld zijn. Enkele voorbeelden:

Klassieke stijlen:

Een traditionele en authentieke vorm van Pencak Silat is Silek Tuo, (betekent "oude silat") uit West Sumatra. Deze stijl staat dicht bij de oorsprong van de Pencak Silat in het algemeen. Er is slechts één school in Nederland waar deze stijl wordt onderwezen en dat is Silek Tuo Pusako Minang in Amsterdam.

Een bekende stijl is Setia Hati, (trouw van hart) afkomstig van het eiland Java. De Terate-stroming is een regelrechte afsplitsing van de originele setia hati stijl. Er zijn slechts twee scholen in Nederland waar de Persaudaraan Setia Hati wordt les gegeven zoals dat ook gebeurt in Indonesië. Een school in Amersfoort en een in Venlo. De stijl omvat zowel hoge, middelhoge en lage pasangans en jurus.

Moderne stijlen:

Een andere bekende stijl is "Pencak Silat Pukulan Bongkot". Dit is een nieuwe stijl die werd ontwikkeld door Kepala Aliran Henri de Thomis Sr. Hij stelde deze stijl samen uit Serak, Cimande, Kuntoa, Derosemo en Panca Bela. Er zijn nu afdelingen Pencak Silat Bongkot gevestigd in Oostenrijk, België, Nederland en Duitsland. Deze Pencak Silat Bongkot aliran is door het moederland Indonesië bestudeerd, getest en gescreend. Door Indonesië is zij toen via de [I.P.S.I.] (bond) als nieuwe onafhankelijke stijl (aliran) erkend en geregistreerd. Het onderzoeksteam van de I.P.S.I. heeft zelf die onafhankelijke status verleend. De technische adviseurs in deze aliran zijn Bapak Januarno (secretaris-generaal techniek) van de Internationale Pencak Silat Federatie en Bapak Junaidi voormalig vicevoorzitter van I.P.S.I. Zij hebben samen deze stijl de naam "BONGKOT" toegekend. De betekenis van Bongkot is stam-bundeling-fundatie van combinatietechnieken van het Pencak Silat. […] De Bongkot aliran heeft als inhoud ongeveer 35% Kesenian (cultuurtechnisch) en ongeveer 65% Olah Raga (verdedigings- of wedstrijdtechniek).

De grootste stijl in Europa is de "Manyang". Deze stijl is gebaseerd op de stijl van de wesp. De Manyang stijl staat dan ook voor sluwheid en snelheid.

Energie[bewerken]

In de Silatcultuur wordt het energetisch lichaam gezien als een net van in elkaar grijpende cirkels die cakera worden genoemd. De energie van de cakera roteert langs diagonale lijnen naar buiten. De energie die uitwaarts loopt vanaf de centrumlijn is defensief, terwijl offensieve energie inwaarts loopt van de zijden van het lichaam.[2] Door zich hiervan bewust te zijn kunnen beoefenaars hun bewegingen met de cakera in overeenstemming brengen, waardoor ze de kracht en efficiëntie van de aanvallen verhogen. De energie kan ook worden gebruikt voor helende effecten of ze kan op een bepaald punt worden gefocust bij de toepassing van sentuhan, de kunst van het aanvallen van een tegenstander op zijn drukpunten.

Beleving[bewerken]

De kracht van de Pencak Silat komt tot uiting wanneer het overgaat in harde, snelle bewegingen. Zoals snelle stoten en trappen. Pencak Silat bestaat dan ook uit twee delen. Pencak staat voor: beweging met gecontroleerde, soepele lichaamsbeheersing, die sierlijk is. Silat staat voor: bliksemsnelle beweging, gebaseerd op hardheid met als doel verdediging, neutralisering en tegenaanval.

Een goed geoefend Pencak Silat beoefenaar zal in het echt nooit aanvallen, maar wacht met veel geduld en beheersing de aanval af om pas daarna zijn technieken te gebruiken in het gevecht. Sommige manieren van Pencak Silat beoefenen, houden tevens in dat deelname aan sparringen en wedstrijden in de praktijk onmogelijk is, omdat de gebruikte technieken verboden zijn doordat zij een vernietigende uitwerking hebben op de tegenstander.

PERSILAT[bewerken]

De PERSILAT is de wereldfederatie voor Pencak Silat en staat voor Persekutuan Pencak Silat Antarabangsa (Internationale Pencak Silat Federatie). De PERSILAT is een organisatie zonder politieke banden en maakt geen onderscheid tussen ras, huidskleur en geloofsovertuiging. Het is in eerste instantie opgezet door de Ikatan Pencak Silat Indonesia (IPSI), Persekutuan Silat Singapura (PERSISI) en het Ministerie van Cultuur, Jeugd en Sport uit Maleisië. De PERSILAT hebben een norm opgesteld, waaruit de Pencak Silat bestaat:

  • Mental-Spiritual, mentaal-spiritueel
  • Bela Diri, zelfverdediging
  • Seni, kunst
  • Olah Raga, sport en wedstrijd
Pencak silat beoefenende Vietnamees

Pencak Silat Mental-Spiritual is de mentale en geestelijke ontwikkeling van de Pencak Silat. Het aspect heeft tot doel innerlijke rust en geestelijke balans te verkrijgen. Dit kan op vele manieren tot uiting komen. Men kan twee categorieën van mentaal-spirituele training onderscheiden, namelijk de natuurlijke en de bovennatuurlijke. Met het natuurlijke bedoeld men het tastbare zoals ademhalingssystemen, meditatie vormen, concentratievormen, gebed, het verder ontwikkelen van de zintuigen, enz. Met het bovennatuurlijke wordt het niet tastbare bedoeld. Dit wordt ook vaak de "Ilmu Kebatinan" genoemd. "Ilmu Kebatinan" betekent "de kennis/wetenschap van het innerlijke lichaam en de geest". Velen zullen dit samenvatten als mystiek en/of onmogelijk. Er zijn echter voldoende voorbeelden te noemen die al vele Pencak Silat-beoefenaars hebben ervaren. Enkele vaak genoemde termen zijn: het ontwikkelen van innerlijke kracht (Tenaga Dalam), het zesde zintuig (Indera Keenam), de magische zelfverdediging (Kanuragan), het oproepen van geesten (Ilmu Kontak), telepathie enz. Het aspect Mental-Spiritual stimuleert motivatie, prestatie, intensiteit en toewijding.

Pencak Silat Bela Diri heeft zelfbescherming en zelfverdediging tot doel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van zelverdedingstechnieken en "Jurus". Pencak Silat Bela Diri is de basis van de overige aspecten. Alle basisvaardigheden worden binnen dit aspect behandelt. Daarnaast zal men een eigen ontwikkeling doormaken, die de zelfverzekerdheid en geestelijke balans stimuleert.

Pencak Silat Seni is gebaseerd op de ontwikkelingen en de modificaties van technieken uit de Bela Diri in harmonie met de esthetische normen en waarden. De esthetische normen en waarden hebben tot doel de schoonheid en sierlijkheid van het Pencak Silat te tonen. Dit aspect wordt ook in competitieverband beoefend en beoordeeld op een tiental criteria, zoals techniek, choreografie, en harmonie tussen beweging en muziek.

Pencak Silat Olah Raga is het sportieve aspect van de Pencak Silat. De Olah Raga technieken zijn gebaseerd op de Bela Diri technieken met inachtneming van de sportieve normen en waarden. De Olah Raga wedstrijdreglementen zijn gebaseerd op stijl (Gaya), techniek (Teknik), tactiek (Taktik) en ethiek (Etik). Daarnaast is het Pencak Silat Olah Raga bedoeld om fysieke kracht en conditie te ontwikkelen en te zorgen voor de gezondheid van lichaam en geest. Dit aspect wordt ook in competitieverband beoefend. Binnen de Olah Raga kunnen we de volgende 4 categorieën:

  1. Tanding - wedstrijd sparring 3 x 2 minuten;
  2. Tunggal - vaste vorm, uitvoering ongewapend en gewapend met stok en golok, exact 3 minuten uitgevoerd in traditionele kleding;
  3. Ganda - ingestudeerd 2 gevecht, exact 3 minuten, uitvoering ongewapend en gewapend met stok en golok, uitvoering in traditionele kleding;
  4. Regu - 3 persoons synchroon loop, exact 3 minuten ongewapend.

Binnen de Persilat zijn dit de vier officiële categorieën ook wel aangeduid als TTGR.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Black belt - world's leading magazine of the martial arts, vol.3.no.6, juni 1965.
  2. Zainal Abidin Shaikh Awab & Nigel Sutton (2006): Silat Tua: The Malay Dance Of Life, Kuala Lumpur: Azlan Ghanie Sdn Bhd. ISBN 9789834232801