Poortvliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Poortvliet
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Poortvliet
Poortvliet
Poortvliet
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Tholen
Coördinaten 51° 33′ NB, 4° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 31,36 km²
Inwoners (1-1-2011) 1672
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Noordstraat in Poortvliet

Poortvliet is een dorp in de gemeente Tholen in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp telde in 2011 1672 inwoners. Tot 1971 was Poortvliet een zelfstandige gemeente.

Het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1200. In 1203 is er ene Lambertus die het (al vlug verdwenen) kasteel van Portvliete bewoonde. De naam Poortvliet is samengesteld uit poort, afgeleid van portus, het Latijnse woord voor haven, en vliet, een waterloop. Hoewel het dorp nu relatief ver van het water ligt, is het ontstaan aan een inbraakgeul van de Pluimpot.[1]

In het dorp Poortvliet zijn de meubelboulevard Woonboulevard Poortvliet XXL en het inpakbedrijf Budelpack gevestigd.

Wapen en vlag[bewerken]

Het wapen van Poortvliet bevat in goud twee leeuwen van sabel (zwart), getongd en genageld van keel (rood), en twee leeuwen van keel, getongd en genageld van azuur (blauw). Dit is het wapen van de graven van Holland uit het Henegouwse huis. Op de delingslijn staat een zilveren paal met drie golvende banen van azuur, een verwijzing naar het water waaraan Poortvliet is ontstaan. Het schild is gedekt met een gouden kroon met drie bladeren en twee parels. Het wapen, dat ook in de 17e eeuw gevoerd werd[2], werd zonder kroon op 10 november 1819 bevestigd als wapen voor de heerlijkheid en met kroon op 25 januari 1950 voor de gemeente.

De vlag van Poortvliet is vierkant met zeven banen in de kleuren blauw en wit, met het wapen in de linker bovenhoek. De vlag is door de gemeenteraad ingesteld als gemeentevlag op 15 april 1954.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Monumentaal is de Sint-Pancratiuskerk, voor de reformatie gewijd aan Pancratius, met schip uit omstreeks 1450 en waarvan het onderste deel van de achtkantige toren met vierkante onderbouw uit de 14e eeuw dateert.

Het raadhuis t Ouwe Raad'uus (Langestraat 16) is een fors, in opzet 18de-eeuws, woonhuis dat in 1863 als raadhuis werd ingericht. Bij een ingrijpende verbouwing in 1907-1908, naar ontwerp van J. Vriens, kreeg het een nieuwe voorgevel met risalerende zijdelen, siermetselwerk en gestukadoorde banden. De ingangsomlijsting dateert van een verbouwing in 1956-1957 naar ontwerp van A.J. Argelo.

In het dorp staat de korenmolen De Korenaar uit 1710. Van molen De Graanhalm uit 1851 resteert nog een deel van de romp nadat de molen in 1957 afbrandde.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Verenigingen[bewerken]

Verenigingen in Poortvliet zijn onder meer:

  • Voetbalvereniging SPS
  • Gymvereniging Excelsior

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. J.Z., Poortvliet PDF-document, Gemeente Tholen, 2003
  2. Smallegange, M. (1696) Nieuwe Cronyk van Zeeland, eerste deel. Middelburg: Meertens