Portaal:Japan/Uitgelichte artikels/52

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een Bunrakupop op het toneel. De in het zwart geklede spelers zijn aan de zijkant zichtbaar

Bunraku (文楽; ook: 人形浄瑠璃, Ningyō Jōruri) is traditioneel Japans poppentheater, bedoeld voor volwassenen. Deze theatervorm stamt uit Osaka, waar het in 1684 voor het eerst werd opgevoerd. Bunraku wordt nog steeds in Osaka gespeeld, in een speciaal theater, ontworpen door de architect Kisho Kurokawa. Ook in Iida zijn Bunrakugroepen.Bunraku staat sinds 2003 vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

De poppen worden elk bediend door drie personen, die geheel in het zwart gekleed zijn en zich tevens op het toneel bevinden, de meesten met zelfs een zwarte kap over het hoofd. Van de hoofdspeler per pop is soms het gezicht wel zichtbaar. Als er dus 5 poppen op het toneel aanwezig zijn, zijn er ook 15 menselijke spelers zichtbaar. Deze spelers spreken niet.

De poppen worden in onderdelen bewaard, en voor elk nieuw stuk opnieuw samengesteld. Het samenstellen van de pop doet de poppenspeler eigenhandig. De hoofden zijn dan ook vaak gestandaardiseerd, en algemeen bruikbaar als held, jonge vrouw, jonge man, matrone, schurk, etc. Voor speciale rollen wordt een nieuw hoofd gemaakt.(Lees verder)