Portaal:Jazz/Uitgelicht 175

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Flat Earth Society (FES) is een Belgisch bigband-ensemble gesticht door en onder leiding van Peter Vermeersch. Het repertoire van de band is een onkarakteristieke mengeling van elementen uit de jazz, rock, punk vermengd met chaotische creativiteit.

Geschiedenis[brontekst bewerken]

Niet lang nadat de groep X-Legged Sally ophield te bestaan, begon het idee om een band op te richten vorm te krijgen. De band kreeg de naam Flat Earth Society. In 1997 verzorgden de bandleden hun eerste optreden, een uitvoering van een compositie die Peter Vermeersch schreef als begeleiding van een circusact van De Circusplaneet tijdens het Oorsmeer-festival. Ze waren eveneens te horen op het nummer Porque te Vas van A Group, de avant-gardepopband van Peter Vermeersch.

Bredere bekendheid kwam er dankzij een optreden in het programma Levende Lijven op het Vlaamse radiostation Radio 1. Dit optreden werd opgenomen en later uitgebracht onder de titel Live at the Beursschouwburg 1999. Tijdens dit optreden speelde de band composities van Peter Vermeersch en covers van bestaande jazznummers. Door het faillissment van het Viakra-label werd dit album slechts beperkt verspreid. Peter Vermeersch besloot daarop zijn eigen platenlabel met de naam Zonk!Records op te richten.