Portaal:Mexico/Uitgelicht/20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Cancún is een stad in het uiterste zuidoosten van Mexico, gelegen op het schiereiland Yucatán in de staat Quintana Roo. De stad heeft een kleine 900.000 inwoners en is wereldbekend als toeristenoord.

Tot de jaren '50 van de twintigste eeuw was Cancún een onbetekenend plaatsje op een eiland vlakbij de kust, met enige visserij en een aantal Maya-ruïnes. De Mexicaanse regering en internationale investeerders besloten echter Cancún tot toeristenoord te ontwikkelen. Het werd door een dam met het vasteland verbonden en er werd een internationale luchthaven aangelegd. Vanaf de jaren zestig begon Cancún snel te groeien.

Tegenwoordig is Cancún een grote stad, waarvan het grootste gedeelte op het vasteland gevestigd is. Cancún wordt jaarlijks bezocht door drie miljoen toeristen, de meerderheid afkomstig uit de Verenigde Staten.

De "Cancunenses" zijn mensen die in Cancún wonen en komen uit alle windstreken, voornamelijk uit de rest van Mexico, Verenigde Staten en Canada, maar ook zijn er Duitsers, Spanjaarden, Belgen en Nederlanders te vinden.