Portaal:Rock/Lied/2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
"Good Vibrations" is een lied van The Beach Boys, dat op 10 oktober 1966 als single werd uitgegeven door Capitol Records. De muziek werd geschreven en geproduceerd door Brian Wilson en de teksten zijn van de hand van Wilson en Mike Love. Op de B-kant van de single verscheen de instrumentale compositie "Let's Go Away for Awhile", die ook deel uitmaakte van het album Pet Sounds uit 1966. Tien maanden na de uitgave als single verscheen "Good Vibrations" op het album Smiley Smile, dat werd uitgebracht in plaats van het afgelaste Smile.

Brian Wilson hoorde in 1966 het Beatles-album Rubber Soul en werd door deze muziek geïnspireerd tot het schrijven van Pet Sounds. Een van de nummers die hij hiervoor bedacht was "Good Vibrations". Hoewel de tekst uiteindelijk geschreven werd door Wilson en Love, werd de basis ervan gelegd door Tony Asher. Wilson had hem ingehuurd om de teksten te schrijven voor het Pet Sounds-project. Asher schreef aanvankelijk de tekst "Good, good vibes, I get good vibes" en hij wilde het lied ook "Good Vibes" noemen. Wilson vond echter dat het "Good Vibrations" moest zijn. Love en hij pasten de tekst uiteindelijk aan.

"Good Vibrations" werd niet gebruikt voor het album Pet Sounds omdat Wilson van mening was dat het nummer nog niet af was...