Portaal:Verkeer & Vervoer/Uitgelicht/50

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mercedes-touringcar in Zweden

Een touringcar is een bus, die kan worden gebruikt voor het vervoer van mensen en bagage over grotere afstanden. Een touringcar heeft een zelfdragende carrosserie. Vanouds zijn touringcars handgeschakeld, maar dat is aan het veranderen.

Een touringcar verschilt van een stads- of streekbus o.a. op de volgende punten:

  • De inrichting van de bus is meer gericht op comfort.
  • De bus heeft een grote bagageruimte, meestal onder de vloer en daarmee een hoge instap.

In Nederland wordt de mate van comfort van een touringcar doorgaans aangegeven in termen van de ANVR busclassificatie, die de kwaliteitsindicaties Tourbus, Tourist class, Comfort class en Royal class kent. Het belangrijkste verschil zit in de afstand tussen de stoelen (respectievelijk 70, 75, 85 en 94 cm inclusief rugleuning) en de mate van verstelbaarheid van de stoelen. Verder spelen zaken als dubbele beglazing en de beschikbaarheid van faciliteiten als toilet en koelkast mee.

Tot 2005 waren er ook zogenaamde slaapbussen, waar de stoelen konden worden omgebouwd tot (smalle) bedden, ten behoeve van passagiers gedurende nachtelijke ritten. Vanwege de nieuwe wetgeving die veiligheidsgordels voor de passagiers verplicht stelde, zijn slaapbussen sinds 2005 niet meer toegestaan in Nederland.