Portaal:Voetbal/EK-Uitgelicht/20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De eindstand in de groepsfase wordt als eerste bepaald door het puntenaantal. Bij een gelijke stand van één of meer teams gelden in volgorde: het aantal punten uit de onderlinge duels tussen de betreffende landen, het doelsaldo uit de onderlinge duels tussen de betreffende landen, het aantal doelpunten vóór uit de onderlinge duels tussen de betreffende landen, het doelsaldo uit alle groepsduels en als laatste het aantal doelpunten vóór uit alle groepsduels.

Wanneer de stand dan nog steeds gelijk is, en er staan twee teams gedeeld eerste of tweede én beide teams spelen de laatste wedstrijd tegen elkaar, dan wordt na afloop van deze laatste groepswedstrijd een strafschoppenreeks gehouden, waarbij de winnaar eerste dan wel tweede wordt.

Is dit niet het geval, dan bepaalt eerst het coëfficiënt uit de kwalificatiereeks voor het WK 2006 en het EK 2008. Dat getal krijg je door het aantal behaalde punten te delen door het aantal gespeelde wedstrijden van ieder land. Dan volgt het Fair-playklassement. Als al deze criteria nog geen beslissing brengen, volgt er een loting om te bepalen welk team door mag (of eventueel eerste wordt in de groep).

(Bron: Voetbal International)