Portaal:Vrije software/Uitgelicht/07

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

OpenBSD is een vrij Unix-achtig multiplatform-besturingssysteem, gebaseerd op 4.4BSD. De nadruk ligt op portabiliteit, standaardisatie, correctheid, pro-actieve beveiliging en geïntegreerde cryptografie.

OpenBSD is oorspronkelijk gebaseerd op NetBSD en richt zich met name op veiligheid. Om dit te bereiken, wordt de OpenBSD-broncode constant gecontroleerd op eventuele veiligheidslekken. Daarnaast worden er bijkomende beveiligingscomponenten geprogrammeerd (bijvoorbeeld OpenSSH). Na verloop van tijd zijn veel van deze componenten ook opgenomen in de andere BSD's en andere Unices.

OpenBSD staat bekend als het veiligste besturingssysteem na OpenVMS. Het motto van OpenBSD luidt dan ook: "Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!” ("Slechts twee lekken in de standaardinstallatie in meer dan tien jaar!"). Op 20 februari 2007 werd het tweede lek ontdekt maar pas op 5 maart kwam men erachter dat de fout gebruikt kon worden voor het uitvoeren van kwaadaardige code. Amper twee dagen later werd al een patch voor het probleem gepubliceerd.