Pro Evolution Soccer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pro Evolution Soccer
Ontwikkelaar(s) Konami Computer Entertainment
Uitgever(s) Konami
Datum van uitgave jaarlijks sinds 1993
Genre(s) Sportspel
Speelmodus Single- en multiplayer
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Pro Evolution Soccer, ook wel bekend onder de afkortingen PES, Pro en Pro Evo, is een voetbalspelserie.

PES geeft een realistische weergave van het echte voetbal. Het is vooral vanwege het realisme dat deze game ontzettend populair is. Toch blijft tegenhanger FIFA aanhaken. Dit komt deels doordat PES niet alle licenties heeft van de ploegen, waardoor via copyrightproblemen niet alle spelers-, stadions- en clubnamen kloppen. Dit is in tegenstelling tot concurrent FIFA. De Nederlandse, Spaanse, Franse en Italiaanse competities zijn wel volledig gelicenseerd, evenals de meeste nationale elftallen. Maar daarentegen wordt de gameplay van de FIFA-reeks, in vergelijking met de voetbalserie van Konami, door velen als minder realistisch ervaren. PES is de voetbalvariant van de Electronic Sports World Cup, oftewel ESWC.

Geschiedenis[bewerken]

De bedenker van de Pro Evo-serie is Shingo "Seabass" Takatsuka. Door het succes van het spel "Konami Hyper Soccer", formeel geen titel uit de serie, besloot Konami om in 1994 met "International Superstar Soccer" (ISS) te komen. Deze serie werd eerst exclusief voor spelcomputers van Nintendo uitgegeven, maar de laatste delen uit de (inmiddels) Pro Evolution Soccer-reeks ontbreken op de Nintendo Gamecube, ondanks het feit dat PES4 en 5 wel te bewonderen is op de Xbox, PC, PSP en PlayStation 2.

In 1996 veranderde de naam International Superstar Soccer in Winning Eleven (WE), een spel dat in eerste instantie ontwikkeld was voor Sony. In Europa wordt Winning Eleven PES genoemd.

Pro Evolution Soccer 6[bewerken]

Pro Evolution Soccer 6 verscheen op 24 oktober 2006 in Nederland en België voor de Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation Portable en pc. In Pro Evolution Soccer 6 zijn enkele licenties bijgekomen, waaronder de licentie van het Nederlands elftal. Evenals FIFA 07 heeft Pro Evolution Soccer 6 de Europese Competities, alleen kloppen enkele namen bij Pro Evolution Soccer 6 niet omdat men de licenties nog niet heeft. Dat is voornamelijk in Engeland. Alleen Manchester United en Arsenal FC hebben een licentie, maar ook Happy Feet en R-Bony (met slagzinnen als: take it to the bone, own the bone) deze clubs hebben supersterren zoals Ari, Laca Boni en Naldonkie, dit zijn niet de echte namen omdat Konami sinds 1996 probeert om de rechten van de voetbalspelers te bemachtigen. Ze streven naar een spelersdatabase parallel aan de beruchte concurrent FIFA-reeks. De Italiaanse, Nederlandse, Spaanse en Franse zijn wel helemaal compleet. Er zijn modes als Master League, waarin men een team kan samenstellen en naar de top kan brengen. Ook kan de speler in leagues diverse fabuleuze prijzen winnen om zijn prijzenkast te vullen. De simulatie van de sport voetbal is hun hoogste prioriteit. Tegenwoordig is het spel ook verkrijgbaar voor de Nintendo Wii met aangepaste besturingen.