Remmius Palaemon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Remmius Palaemon
Algemene informatie
Volledige naam Quintus Remmius Palaemon / Quintus Rhemnius Fannius Palaemon
Geboren 1e eeuw
Geboorteplaats Vicenza
Overleden 1ste eeuw (Juliaans)
Land Romeinse Rijk
Beroep grammaticus en letterkundige
Werk
Thema's Latijnse grammatica
Bekende werken Ars
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Romeinse Rijk

Quintus Remmius Palaemon (Vicenza, 1e eeuw na Chr.) was een Romeins grammaticus en letterkundige.

Biografische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Palaemon leefde onder de regering van de keizers Tiberius en Claudius. Hij werd geboren te Vicenza, en was berucht om zijn arrogantie en zijn verdorven levenswijze, maar zijn ongewone geleerdheid maakte hem befaamd. Als vrijgelatene stichtte hij een school, en hij was de leermeester onder meer van Persius en van Quintilianus.

Literaire betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

De dichter Martialis verwijst naar diens gedichten in zeer gezochte metra, maar belangrijker is dat deze Palaemon als eerste Romein naar het voorbeeld van de Griekse grammaticus Dionysius Thrax een systematische Latijnse grammatica schreef, die op latere grammatici als Charisius, Diomedes en Priscianus van grote invloed geweest is.
Het oorspronkelijke werk bleef niet bewaard, maar valt wel grotendeels te reconstrueren uit dat van Charisius. Van bijzondere betekenis is de door hem voorgestelde indeling van de naamwoorden in verbuigingsklassen (op basis van de uitgang der genitief enkelvoud, op –ae, –i, -is, -ūs of -ei) en van de werkwoorden in vervoegingsklassen (op basis van de uitgang van de 2e persoon enkelvoud van de indicatief praesens, op –as, -es, -ĭs of –īs).


Gerelateerd onderwerp: Latijnse literatuur