Rickelsweer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rickelsweer, Riggelsweer of Rondebosch is een voormalige wierde aan de Riggelweersterlaan of Rondeboschlaan te Farmsum bij Delfzijl. Deze laan langs de het voormalige uitwateringskanaal van Farmsum vormde de doorgaande weg naar Meedhuizen. De wierde (ter grootte van 1,4 ha) is in het begin van de twintigste eeuw tot één meter onder de zeespiegel afgegraven. De laatste resten maakten in 1958 plaats voor een nieuwe tak van het Eemskanaal.

Over de oorsprong van de wierde is niets bekend. Mogelijk was het de plek van een steenhuis of stinswier. De wierde behoorde waarschijnlijk bij de bezittingen van de borg van Farmsum. Hij was vooral bekend vanwege het romantische bosje dat er tot het begin van de negentiende eeuw te vinden was. De schoolmeester van Farmsum berichtte in 1828:

"Omstreeks 10 minuten ten Zuiden van het dorp, ligt het zoogenaamde Ronde Bosch, aan eene laan, hebbende den naam van Rondeboschlaan, welke verder naar Meedhuizen loopt. Dit Ronde Bosch is een rond stuk land, omstreeks 2 bunders groot, en in het midden min of meer drie Ned. ellen boven de omliggende landen hoog: op hetzelve vond men voor twintig jaren nog een aantal boomen allen in het rond geplant; doch dezelve zyn van tyd tot tyd, meestal door ouderdom vervallen, tot dat de laatsten daarvan in 1814 of 15 vernietigd zyn."[1]

Aan de overzijde van de weg bevond zich een verhoogd erf met veel puin. Tijdgenoten stelden dat het bosje 'iets ouds en plegtigs' had. Ze verbonden het met griezelverhalen en oudheidkundige beschouwingen.