Riu Pollós

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Riu Pollós
Riu Pollós
Bron Riu de Comapedrosa en Riu del Pla de l'Estany
Monding Riu d'Arinsal
Zijrivieren Canal Gran, Torrent Ribal, Torrent del Ruïder
Plaatsen Arinsal
Stroomt door Andorra
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Riu Pollós is een rivier in Arinsal in de Andorrese parochie La Massana. De rivier ontstaat door de samenvloeiing van de Riu de Comapedrosa en de Riu del Pla de l'Estany, die respectievelijk naar de bergen Pic de Comapedrosa en Pic del Pla de l'Estany zijn genoemd. In Arinsal bevindt zich de samenvloeiing van de Riu Pollós met de Riu de Comallemple; vanaf dat punt spreekt men van de Riu d'Arinsal, een zijrivier van de Valira del Nord.

In Arinsal is een dijk over de Riu Pollós gebouwd. Net ten zuiden daarvan leidt de Pont Pedregat de secundaire weg CS-413, die Arinsal met zijn skistation verbindt, over de rivier. Over haar hele lengte wordt de Riu Pollós op haar linkeroever enkele tientallen meters boven de bedding gevolgd door een skipiste en het GR11-wandelpad richting de omgeving van de Pic de Comapedrosa, de hoogste berg van het land. De rivier ligt tussen 1470 en 1760 meter hoogte.

Zijrivieren[bewerken | brontekst bewerken]

Met de stroming mee monden in de Riu Pollós de volgende rivieren uit. Voor een beter begrip van het ontstaan van de rivier zijn de zijrivieren van de Riu de Comapedrosa en de Riu del Pla de l'Estany ook vermeld.

Afwatering[bewerken | brontekst bewerken]

Riu Pollós → Riu d'ArinsalValira del NordValiraSegreEbroMiddellandse Zee

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]