Shabby Tiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Shabby Tiger
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1974-1976
Oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Genre(s) Glamrock
Leden
Zang Henderson Gibson
Bas Mike Ryan
Gitaar Dave Almond
Keyboard Toni Baker
Drums Graham Fielden
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Shabby Tiger was een Britse glamrockband met hoogtijdagen tussen 1974 en 1976. De band werd in eigen land niet of nauwelijks opgemerkt (volgens sommigen zelfs geboycot), en behaalde haar successen vooral in Scandinavië, Duitsland, Nederland en België. De succesbezetting bestond uit Henderson Gibson (zang), Toni Baker (keyboard), Graham Fielden (drums), Dave Almond (gitaar) en Mike Ryan (bas), van wie de laatste vier anno 2018 nog in leven zijn. Zanger "Hendy" Gibson is op 26 maart 2013 aan de gevolgen van longkanker overleden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de band ligt in het noorden van het Verenigd Koninkrijk, alwaar de band in de begin jaren 70 in het clubcircuit optrad. Al snel werd de band naar Londen gehaald voor enkele optredens, waar ze een platencontract bij RCS aan overhielden. In dezelfde stal bevonden zich artiesten als The Dooleys, Billy Ocean en later the Nolans.

De eerste single "Slow Down" haalde de hitparades in Scandinavië, Duitsland, Nederland en België maar redde het niet in in het VK waarschijnlijk door onvoldoende airplay op de destijds belangrijke zender Radio One. Er volgden tal van optredens in het buitenland (zoals Top Pop in Nederland). De band trad vaak op met The Sweet, Darts en Thin Lizzy (in de genoemde landen) en probeerde door te breken in het VK wat maar niet wilde lukken. In 1976 gaf de band er na vijf singles en één album de brui aan.

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Slow Down 2-8-1975 6 7

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]