Sibylla van Acerra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sibylla van Acerra
1153 - 1205
Sibylla van Acerra
Koningin van Sicilië
Periode 1189 - 1194
Voorganger Johanna Plantagenet
Opvolger Constance van Aragón
Vader Reinoud van Acerra
Dynastie Acerra

Sibylla van Acerra (1153 - 1205) was koningin van Sicilië als de vrouw van Tancred van Sicilië. Ze was regent in 1194 voor haar zoon koning Willem III.

Het was Sibylla die als regent, toen keizer Hendrik VI de Straat van Messina overstak in herfsttijd 1194, onderhandelde over het behoud van het graafschap Lecce, zodat haar zoon Willem III kon ontsnappen naar een veilige plek. Hendrik en zijn vrouw Constance hadden namelijk een claim gelegd op het koninkrijk Sicilië na de dood van Tancred.

Sibylla was aanwezig bij de kroning van Hendrik VI in de Kathedraal van Palermo als nieuwe koning van Sicilië. Enkele dagen na de kroning werd Sibylla met mede-aanhangers Nicolaas van Aiello en Margaritus van Brindisi gearresteerd en gevangengezet ergens in Duitsland, samen met haar zoon en dochter. Ze wist te ontsnappen en vluchtte naar Frankrijk, terwijl paus Innocentius III voor haar vrijheid pleitte bij Hendrik.

Sibylla's kinderen met Tancred waren:

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Sibylla of Acerra op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Zie de categorie Sibylla of Acerra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.