Sint-Michielskerk (Sint-Lievens-Houtem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Michielskerk
Grafmonument Sint-Livinus

De Sint-Michielskerk is de parochiekerk van de Oost-Vlaamse plaats Sint-Lievens-Houtem, gelegen aan het Marktplein.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 11e eeuw stond hier een romaans kerkgebouw, waarvan het koor en de delen van de twee traptorentjes die het koor flankeren bewaard zijn gebleven. In 1776 werd het schip in classicistische stijl gebouwd.

In 1903 werd de kerk gerestaureerd en in 1905 werd een sacristie toegevoegd.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het koor is romaans en van de zijtorens is van de noordertoren het benedenste deel romaans. De zuidelijke, romaanse, toren bevat een 11e kapel die aan Sint-Livinus is gewijd. Het is een etagekapel met in de benedenkapel het martyrium waarin zich een houten Sint-Livinusbeeld bevindt. Hier is ook een grafmonument van Sint-Livinus te vinden, van 1465. In de bovenkapel vindt men een reliekschrijn van Sint-Brixius. De kapel werd in 2002 gerestaureerd.

Het classicistische schip is uitgevoerd in baksteen. De westgevel met ingebouwde toren werd bekleed met zandsteen. De toren wordt gedekt door een tentdak.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het koor wordt overkluisd door een gotisch kruisribgewelf. Het schip bevat een barokschildering. Veel kerkmeubilair dateert van de 2e helft van de 18e eeuw. Uit 1603 is een schilderij voorstellend de Marteling van Sint-Livinus van 1603, door Abraham Janssens. Ook is er een Instelling van de Rozenkrans door Nicolaas de Liemaekere, van 1643.

Van belang is voorts het Van Peteghem-orgel uit 1780.

Zie de categorie Sint-Michielskerk (Sint-Lievens-Houtem) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.