Slashdot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oprichter Rob Malda

Slashdot is een populaire Engelstalige nieuwssite voor technisch georiënteerde mensen. De site bericht voornamelijk over computers en in het bijzonder vrije software, wetenschap en technologie in het algemeen. Ook bericht Slashdot over persoonlijke rechten (onder YRO, Your Rights Online). De slogan van Slashdot is: News for Nerds. Stuff that Matters. (Nieuws voor nerds, zaken die ertoe doen)

Slashdot werd in 1997 opgericht door Rob Malda, alias CmdrTaco. Op 30 juli 1999 verkocht Malda Slashdot aan het bedrijf Andover en in september dat jaar ging Andover naar de beurs. In februari 2000 werd Andover overgenomen door VA Linux systems. Momenteel is Slashdot eigendom van Geeknet.

Slashdoteffect[bewerken]

Slashdot is roemrucht om zijn eigenschap veel websites genadeloos lam te leggen, het zogenoemde slashdoteffect. De Slashdot-website ontvangt enige tientallen bezoekers per seconde. Op het moment dat een externe website in een nieuwsartikel gelinkt wordt kan het gebeuren dat zo'n website zelf tientallen bezoekers per seconde krijgt. Indien zo'n website niet op grote verkeersvolumes berekend is zal deze onbereikbaar raken. Ook Wikipedia is in zijn eerste jaren toen het nog niet het bijkomende verkeer aankon regelmatig "geslashdot".

Techniek[bewerken]

Slashdot gebruikt de opensourcesoftware Slashcode, geschreven in Perl en uitgevoerd met behulp van mod_perl. Voor hun database-backend gebruikt slashdot MySQL.

Externe links[bewerken]