Helikoptercrash in Varzaqan (2024): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Nasleep: sorry, maar Wikipedia is geen nieuwssite en beschrijft achteraf, dit is meer voor het Wikiproject Nieuws
Regel 17: Regel 17:


== Nasleep ==
== Nasleep ==
Raisi was de tweede president van Iran die tijdens zijn ambtsperiode omkwam, na [[Mohammad Ali Rajai|Mohammad-Ali Rajai]], die een bombardement in 1981 niet overleefde. [[Ayatollah|Grootayatollah]] [[Ali Khamenei]], de hoogste geestelijke leider van het land, benoemde vice-president [[Mohammad Mokhber]] als waarnemend president en kondigde vijf dagen van nationale rouw aan. Raisi wordt begraven in de moskee van de stad [[Mashhad]], in een schrijn ter ere van [[Ali ar-Rida|imam Reza]].
Raisi was de tweede president van Iran die tijdens zijn ambtsperiode omkwam, na [[Mohammad Ali Rajai|Mohammad-Ali Rajai]], die een bombardement in 1981 niet overleefde. [[Ayatollah|Grootayatollah]] [[Ali Khamenei]], de hoogste geestelijke leider van het land, benoemde vice-president [[Mohammad Mokhber]] als waarnemend president en kondigde vijf dagen van nationale rouw aan.

Volgens de Iraanse grondwet moeten binnen de vijftig dagen na het overlijden van een president nieuwe verkiezingen georganiseerd worden, volgens de Iraanse staatsmedia zal dit op 28 juni plaatsvinden.<ref>{{Citeer web |url=https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/21/iran-premier-raisi-helikopter-crash-rouw-periode/ |titel=Tienduizenden mensen nemen afscheid van Iraanse president Raisi met eerste processie |datum=2024-05-21 |werk=VRT NWS}}</ref>


{{Appendix|1=Bron|2=
{{Appendix|1=Bron|2=

Versie van 22 mei 2024 03:47

Helikoptercrash in Varzaqan
Helikoptercrash in Varzaqan
Overzicht
Datum 19 mei 2024
Doden 9
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Bell 212
Passagiers 6
Bemanning 3
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Op 19 mei 2024 stortte een Bell 212-helikopter neer nabij Varzaqan, Iran, terwijl hij vanuit Khudafarin op weg was naar Tabriz. De helikopter vervoerde de president van Iran Ebrahim Raisi, minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, gouverneur-generaal van de provincie Oost-Azerbeidzjan Malek Rahmati en Mohammad Ali Ale-Hashem, de vertegenwoordiger van de Opperste Leider in Oost-Azerbeidzjan. Volgens de Iraanse Rode Halve Maan kwamen alle zes passagiers en drie bemanningsleden om het leven.

De crash vond plaats terwijl Raisi op reis was in het Iraanse Oost-Azerbeidzjan, vlakbij de stad Jolfa, aan de grens tussen Azerbeidzjan en Iran. Hij was op de terugweg van een inhuldiging van de nieuwe Giz Galasi-dam aan de rivier Aras. Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) meldde dat reddingsoperaties moeilijkheden ondervonden vanwege het dichte bosgebied, verergerd door ongunstige weersomstandigheden zoals zware regen, mist en harde wind. Drones, zoek- en reddingsteams, speciaal getrainde honden en het Copernicus-satellietsysteem hielpen bij de zoektocht.

Ontdekking

IRIB meldde nog dezelfde dag van het ongeluk dat de helikopter door hulpdiensten was gevonden en dat er "geen teken van leven" was aangetroffen. De helikopter was volgens IRIB vrijwel volledig uitgebrand, met uitzondering van de staart.

Nasleep

Raisi was de tweede president van Iran die tijdens zijn ambtsperiode omkwam, na Mohammad-Ali Rajai, die een bombardement in 1981 niet overleefde. Grootayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land, benoemde vice-president Mohammad Mokhber als waarnemend president en kondigde vijf dagen van nationale rouw aan.