Natuurkundig Genootschap der Dames

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 12 dec 2009 om 21:54. (teyler)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het Natuurkundig Genootschap der Dames te Middelburg (ook wel Het Middelburgse Damesphysica genoemd) was een genootschap van dames die bestond van 1783 tot 1888. Dit genootschap was het eerste ter wereld dat zich uitsluitend op vrouwen richtte. Doel was het bestuderen van de natuurkunde door lezingen en proeven, waartoe docenten werden ingehuurd en apparatuur werd gekocht.

Oprichting

Het genootschap werd opgericht tijdens de Verlichting in navolging van de vele Nederlandse achttiende-eeuwse wetenschappelijke genootschappen, zoals het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte (1769), het Natuurkundig Gezelschap te Utrecht (1777), en het plaatselijke Natuurkundig Gezelschap te Middelburg (1780). De leden van het Natuurkundig Genootschap der Dames kwamen vooral uit gegoede regentenfamilies uit Middelburg en omstreken.

Literatuur

  • Sturkenboom, Dorothee: De elektrieke kus. Over vrouwen, fysica en vriendschap in de 18de en 19de eeuw. Het verhaal van het Natuurkundig Genootschap der Dames te Middelburg, Augustus, Amsterdam - Antwerpen, 2004

Externe links