Gebruiker:Hansmuller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ik ben lid van de Vereniging Wikimedia Nederland . Help jij ook mee om Wikipedia en haar zusterprojecten vooruit te helpen als bron van vrije kennis? – word lid! WikimediaNederlandLid.png

Christiaan Huygens was een Nederlands wis-, natuur- en sterrenkundige. Zijn bijdragen aan de natuurkunde zijn onder meer het Principe van Huygens-Fresnel, de verklaring van het uiterlijk van Saturnus en zijn ringen, dubbele breking en de middelpuntvliedende kracht. Zelfs kwam hij met science fiction over buitenaards leven.

Christiaan Huygens door Caspar Netscher

Het is onbegrijpelijk hoe goed de wikipedia vaak is...wie had dit kunnen voorspellen?

(Ik heb vele naamgenoten en ben niet Hans Muller.) Wat doen we hier, moeten we niet iets "beters" doen? Is wikipedia dan niet nuttig soms? In elk geval wel meeslepend: was bestuurslid van Wikimedia Nederland en nu ben ik Wikipedian in local residence - zie onder. De Nederlandse Wikipedia telt nu 1.816.291 artikelen (maar dat komt door heel veel plantjes, diertjes en dorpjes). Je opmerkingen zijn welkom op mijn overlegpagina.

Mijn pagina op de Engelse Wikipedia op de Italiaanse Wikipedia op Wikibooks op Wikidata

Wikipedian in special residence[bewerken]

Van 1 november 2013 tot 1 april 2015 ben ik een van de twee Wisr's (jawel) in opdracht van de Werkgroep Speciale Wetenschappelijke Bibliotheken - zie Wikipedia:GLAM/Wikipedians in Special Residence. Dat betekent dat collega Arie Sonneveld en ik als zzp-ers ieder zes bibliotheken voorlichten over Wikipedia en schrijfbijeenkomsten organiseren voor hun medewerkers en vrijwilligers. Tevens kunnen we hun eventuele schenkingen onder vrije licentie van bestanden (afbeeldingen, bronnen, geluids- en filmmateriaal enzovoorts) toegankelijk maken door upload naar Wikimedia Commons. Ten slotte helpen we bij het verrijken van Wikipedia met deze bestanden en adviseren we hoe Wikipedia kan worden aangevuld op de vakgebieden van deze bibliotheken.

Motivatie[bewerken]

De wikipedia kwam in mijn leven toen ik in 2006 Pais' biografie van Albert Einstein[1] vergeleek met het wikipedia-artikel en afwijkingen vond. Nadat leerlingen - ik was toen natuurkundeleraar - zich op wikipedia beriepen voor een foute waarde van de gravitatieconstante, ben ik begonnen artikelen over natuurkunde (...en over geschiedenis, Italië, cultuur enzovoorts) bij te schaven of te beginnen.

Een goede wikipedia lijkt van algemeen belang. Eraan (samen)werken blijft leuk, mogelijk omdat ik mijn eigenwijzigheid en primitieve publiceerdrang (een chique graffiti? ijdelheid ;-)) kwijt kan, en dat op een doorgaans onschadelijke manier? Als redacteur (stijl en opmaak) en als (betrekkelijke) deskundige (inhoud) probeer ik de wikipedia verder te verbeteren. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis ;-), laat dan van je horen.


bij
Deze gebruiker is uiteraard een vlijtige wesp.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bram Pais: Subtle is the Lord... The Science and the Life of Albert Einstein, Oxford University Press 1982