Tim Berners-Lee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tim Berners-Lee
Berners-Lee in 2014
Berners-Lee in 2014
Algemene informatie
Volledige naam sir Timothy John Berners-Lee
Geboren Londen, Engeland
Verenigd Koninkrijk, 8 juni 1955
Nationaliteit Engels
Beroep Informaticus
Bekend van World Wide Web
Overige informatie
Religie Unitaristisch Universalisme
Zie ook Semantisch web
Website W3C - Berners-Lee
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Tim Berners-Lee (Londen, 8 juni 1955) is samen met zijn toenmalig manager, de Vlaming Robert Cailliau, de bedenker en grondlegger van het world wide web of wereldwijde web (www). Hieraan werkte hij toen hij consultant-software-engineer bij het CERN in Zwitserland was, van juni tot en met december 1990[1]. Als directeur van het World Wide Web Consortium houdt hij toezicht op de ontwikkeling van webtalen en -protocollen als HTML, XML, CSS en HTTP. Berners-Lee schreef de eerste webbrowser en de eerste webserver.

In 1999 publiceerde hij Weaving the Web[2], een boek over het ontstaan van het web. Het werd in het Nederlands vertaald als De wereld van het World Wide Web[3][4][5].

Berners-Lee streeft naar een semantisch web, dat wil zeggen, een wereldwijd web waarin informatie inhoudelijk benoemd en ingedeeld is op een voor computers verwerkbare manier. Hoewel er in de academische wereld veel aandacht voor is, is het nog onduidelijk of het semantisch web eenzelfde succes zal worden als het www. Berners-Lee beschrijft het semantische web als een component van Web 3.0, de volgende fase van het wereldwijde web.

Tijdens de opening van de Olympische Spelen van 2012 in Londen verscheen hij, geëerd als bedenker van het wereldwijde web.

Berners-Lee heeft voor zijn werk verschillende prijzen gewonnen:

In 2009 werd Berners-Lee door de Britse overheid ingehuurd om toezicht te houden over een nieuw project: een website met daarin publiek beschikbare Britse data. Op 21 januari 2010 heeft Berners-Lee de site geopend. De site, data.gov.uk, bevat onder meer gegevens over verkeer, criminaliteit, de gezondheidszorg, huizenprijzen, werkgelegenheid en belastingen. In totaal staan er meer dan 3.000 datasets op de site. De data mag door iedereen worden gebruikt voor commerciële en niet-commerciële toepassingen. Op de site staan enkele applicaties die gebruikmaken van de data. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een iPhone-app downloaden om de dichtstbijzijnde apotheek te bezoeken. Er is ook een programma gemaakt voor mensen die op zoek zijn naar een baan bij de overheid. Zodra er ergens een vacature verschijnt, krijgen ze bericht per e-mail. Wie niet zelf kan programmeren, kan ideeën voor programma's op de site achterlaten.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Information Management: A Proposal, Tim Berners-Lee, CERN, March 1989, May 1990.
  2. Tim Berners-Lee: "Weaving the Web". Webpagina van de auteur over het boek, met links naar extra materiaal en een lijst ven vertalingen.
  3. Peter Giesen: "Denker in een dotcom-cultuur" in De Volkskrant, 26 mei 2000, bijgewerkt op 20 januari 2009.
  4. Hein van Steenis: "Tim Berners-Lee pleit voor een 'transparant' Internet", Computable.nl, 16 juni 2000.
  5. "Bedenker WWW wilde niet rijk worden van zijn uitvinding" in Automatisering Gids, 24 augustus 2000.