Vrije Universiteit Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vrije Universiteit Amsterdam
VU University Amsterdam
VU-campus-02.jpg
Latijnse naam Universitas Libera (Amstelodamensis of Reformata)
Motto Auxilium nostrum in nomine Domini
Locatie Amsterdam, Nederland
Opgericht 1880
Type bijzonder onderwijs
Rector Frank van der Duyn Schouten
Studenten 24.517 (2012) [1]
Staf 4669 (2012) [1]
Lid van EUA, SAE, Santander
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Reportage over de nieuwbouw van de Vrije Universiteit door het Polygoon-journaal in 1960
Voormalig gebouw van de Faculteit der Wis- en Natuurkunde, De Lairessestraat 176, Amsterdam. 1932-1933.
Oostzijde hoofdterrein
Het VU-Hoofdgebouw, met op de gevel de griffioen,het logo van de VU.
De 'Rode Pieper', Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn
Het nieuwe gebouw van de de faculteit der tandheelkunde (ACTA) aan de Gustav Mahlerlaan, bij de De Boelelaan.

De Vrije Universiteit Amsterdam (afkorting: VU) is de enige voormalig protestantse universiteit van Nederland,tegenwoordig is de richting algemeen. Het VU-complex is gevestigd aan de De Boelelaan in Buitenveldert, nabij de Zuidas. Het motto van de universiteit is 'VU is verder kijken'.

De VU is een van de twee universiteiten in Amsterdam, de andere is de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2011 telde de VU 24.376 studenten. De VU heeft een 'eigen' academisch ziekenhuis, VU medisch centrum (VUmc). De VU is een bijzondere universiteit: zij gaat niet uit van de overheid, maar van de Stichting VU-VUmc die de bestuurlijke koepel vormt boven de Vrije Universiteit en VUmc, en waarvan het bestuur wordt gevormd door leden van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit en van de Raad van Bestuur van VUmc.

Geschiedenis[bewerken]

De VU is opgericht op 20 oktober 1880 door een groep orthodox-protestante christenen onder leiding van Abraham Kuyper (tevens oprichter van de Anti-Revolutionaire Partij), omdat zij de al bestaande theologie-opleidingen aan andere universiteiten te vrijzinnig vonden. Het bijvoeglijk naamwoord Vrije in de naam duidt op het vrij zijn van invloed van de staat. De VU was enkel gebonden was aan het Woord van God. De VU heeft tot de jaren 70 een sterke binding gehad met de Gereformeerde Kerken in Nederland, terug te zien aan de lijst met alumni en oud-hoogleraren. Zo bestond er in de Gereformeerde Kerken een apart deputaatschap dat de verstandhouding tussen de Kerk en de VU regelde.

In 1905 kregen de afgestudeerden van de Vrije Universiteit dezelfde rechten als die van openbare universiteiten (de zgn. effectus civilis), en hieraan werd als voorwaarde een tijdpad verbonden voor uitbreiding tot een volledige universiteit met het gehele "klassieke" aanbod aan faculteiten. In 1930 diende de VU ten minste vier faculteiten te hebben, in 1950 vijf. In 1930 werd de faculteit der wis- en natuurkunde als vierde faculteit opgericht, in 1950 volgde ten slotte de felbegeerde faculteit der geneeskunde (in de jaren twintig waren al pogingen gedaan om een medische faculteit op te richten, maar die liepen uiteindelijk op niets uit). Vanaf 1970 werd de VU op dezelfde wijze volledig bekostigd als de openbare universiteiten.

Het hoofdgebouw van de VU was vroeger in het centrum van Amsterdam te vinden. Door het toenemende aantal studenten verhuisde de universiteit in 1973 naar de huidige locatie aan de De Boelelaan.

Samen met de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken in Kampen was de VU de universiteit waar traditioneel de predikanten voor de Gereformeerde Kerken in Nederland werden opgeleid.

Samenwerkingsverbanden[bewerken]

De universiteit werkt nauw samen met de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Samen met de Universiteit van Amsterdam zette de VU het Amsterdam University College (AUC) op. Het AUC is een Engelstalige liberal arts college en heeft haar eigen campus waarop de studenten leren en leven. Daarnaast deelt de VU ook de faculteit der tandheelkunde (ACTA) en de Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA) met de UvA.

Griffioen[bewerken]

Het beeldmerk van de VU is de griffioen. Dit fabeldier uit de oosterse en Griekse oudheid heeft het onderlijf van een leeuw, de kop en vleugels van een adelaar en de oren van een paard. De gedemystificeerde bijnaam van de griffioen luidt echter 'VU-kip'. De griffioen staat voor het wetenschappelijke én voor het 'vrije' van de VU: midden in de werkelijkheid, nieuwsgierig, dynamisch en niet-voor-één-uitleg-vatbaar.

(Oud-)medewerkers en studenten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van oud-studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tot de jaren 50 nam de VU (door haar gereformeerde grondslag) hoofdzakelijk personeel met een gereformeerde levensovertuiging aan.[2] Verreweg de meeste studenten behoorden in de periode voor de jaren 60 tot de Gereformeerde Kerken in Nederland.[3]

Rector magnificus[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van rectores magnifici van de Vrije Universiteit Amsterdam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2013 is Frank van der Duyn Schouten rector magnificus van de VU. Hij volgt hiermee Lex Bouter op die sinds 2006 deze functie bekleedde.

Bekende hoogleraren[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Faculteiten[bewerken]

De opleidingen van de VU zijn ondergebracht in elf faculteiten. Elke faculteit beslaat een bepaald wetenschapsgebied. Deze zijn dan weer onderverdeeld in specifieke vakgebieden. De elf faculteiten zijn:

 • Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen
 • Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (gezamenlijk met UvA)
 • Faculteit der Bewegingswetenschappen
 • Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde
 • Faculteit der Exacte Wetenschappen
 • Faculteit der Geneeskunde (opgegaan in VU medisch centrum)
 • Faculteit der Geesteswetenschappen
 • Faculteit der Godgeleerdheid
 • Faculteit der Psychologie en Pedagogiek
 • Faculteit der Rechtsgeleerdheid
 • Faculteit der Sociale Wetenschappen

Studentenleven[bewerken]

Het studentenleven speelt zich af bij studie- en studenten(sport)verenigingen. Zie voor een opsomming:

Trivia[bewerken]

De grond waarop de gebouwen staan was voorheen landbouwgrond van boer Griffioen.

In Amsterdam was vroeger onderscheid tussen de VU en het VU, waarbij bij de eerste de universiteit en bij de tweede het ziekenhuis bedoeld werd. Omdat VUmc nu een merknaam is komt er geen het meer voor.

Literatuur[bewerken]

 • De geschiedenis van de VU wordt beschreven in het boek Een hoeksteen in het verzuild bestel. De Vrije Universiteit 1880-2005 ISBN 90-351-2867-2, 2005, van de hand van Arie van Deursen.

Noten

 1. a b VU samengevat in cijfers Geraadpleegd op 12 november 2012
 2. D. Th. Kuiper, Tussen observatie en participatie: twee eeuwen gereformeerde en antirevolutionaire wereld in ontwikkelingsperspectief, p. 44.
 3. Idem.

Externe links