VU medisch centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VU medisch centrum
De Boelelaan met VU medisch centrum
De Boelelaan met VU medisch centrum
Plaats Amsterdam
Land Nederland
Basisgegevens
Gesticht in 1964
Website www.vumc.nl
Kenmerken
Type Universitair
Verbonden universiteit Vrije Universiteit
Bedden 733
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het VU medisch centrum (VUmc) is een academisch ziekenhuis in Amsterdam, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is op 1 januari 2001 ontstaan uit een samenvoeging van het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit (AZVU) en de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het VUmc is gevestigd aan de De Boelelaan in Buitenveldert in stadsdeel Zuid en ligt nabij de A10. Het is een van de bekendere en grotere ziekenhuizen van Amsterdam

In 2009 telde het VUmc een gemiddelde personeelsbezetting van 5.392 in FTE's,[1] die zich bezighouden met patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs.

Het VUmc heeft oncologie, immunologie, neurologie (alzheimer en MS), vitale geneeskunde (hart en bloedvaten, metabolisme, IC, acute zorg), extra- en transmurale geneeskunde en beweging als onderzoeksspeerpunten. Anno 2011 staat het wetenschappelijk onderzoek (aantal publicaties en citaties) van het VUmc op de eerste plaats van de Nederlandse Medische Centra.

Het VUmc maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Het ziekenhuis is één van de tien traumacentra in Nederland en beschikt over een Mobiel Medisch Team.

Geschiedenis[bewerken]

Brand[bewerken]

Op 26 mei 2007 omstreeks 06:00 uur brak er brand uit in een operatiekamer op de tweede verdieping. Door grote rookontwikkeling moest ook de vijfde verdieping (op de derde en vierde verdieping was niemand aanwezig) worden ontruimd. Het duurde ongeveer twee uur voordat de brandweer het vuur onder controle had. De oorzaak van de brand was gelegen in kortsluiting in elektronische apparatuur. De geëvacueerde patiënten werden allemaal elders in het ziekenhuis ondergebracht. Acht operatiezalen brandden volledig uit. Na een week was de volledige operatiecapaciteit hersteld door 's avonds en in het weekend te opereren. Tijdelijke operatiekamers werden geplaatst in de tuin van het ziekenhuis. In mei 2009 werden de uitgebrande operatiekamers na een volledig vernieuwing en modernisering hernieuwd in gebruik genomen.

Ophef rond realityserie[bewerken]

Nadat in februari 2012 commotie was ontstaan over de op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc opgenomen televisieserie 24 uur: tussen leven en dood verzocht VUmc RTL de serie na de eerste uitzending te staken. In juni 2013 oordeelde de rechter dat het VUmc het medisch beroepsgeheim had geschonden door aan het programma mee te werken. Er werd een schikking getroffen van dertigduizend euro.

Verscherpt toezicht[bewerken]

Op 21 augustus 2012 werd bekendgemaakt dat het VUmc door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht is geplaatst. Op het VUmc was sprake van interne conflicten, die de veiligheid van patiënten in gevaar zouden brengen. Enkele maanden daarvoor was door de directie verzuimd om IGZ op de hoogte te brengen van een brief handelend over deze conflicten. IGZ concludeerde dat VUmc ofwel zich onvoldoende bewust geweest is van de ernst van de situatie, ofwel bewust informatie heeft achtergehouden; in beide gevallen zou er voldoende grond zijn voor verscherpt toezicht.[2][3]

Op 24 augustus werd bekend dat de voorzitter en een lid van de RvB hun portefeuille ter beschikking hebben gesteld.

Samenwerking met het AMC[bewerken]

In september 2011 ondertekenden de raden van bestuur van het Academisch Medisch Centrum en het VUmc een intentieverklaring om te onderzoeken hoe de twee ziekenhuizen intensiever konden gaan samenwerken.[4] De afdelingen neurochirurgie van beide ziekenhuizen waren al in 2005 samengegaan onder de naam Neurochirurgisch Centrum Amsterdam.

In maart 2013 maakten beide ziekenhuizen bekend dat ze één gezamenlijke raad van bestuur wilden gaan vormen. Ook worden bepaalde specialismen op een van beide locaties gevestigd. Zo komt er in het AMC een vrouw-kindcentrum en zullen neurologie en neurochirurgie geconcentreerd worden in het VUmc. Het uiteindelijke doel is om beide ziekenhuizen op één locatie te huisvesten.[5]

Opleidingsafdelingen[bewerken]

De opleidingsafdelingen van het VU medisch centrum zijn o.a.:

Onderzoeksinstituten[bewerken]

  • EMGO onderzoekinstituut
  • Instituut voor Cardiovasculaire Research (ICaR-VU)
  • Cancer Center Amsterdam (CCA)
  • Neuroscience Campus Amsterdam (NCA)
  • Onderzoeksinstituut MOVE

Bouwplannen[bewerken]

Het VUmc heeft uitgebreide bouwplannen. Een nieuwe Spoedeisende Hulp is tussen 2010 en 2012 gebouwd ten westen van het bestaande ziekenhuis. Daarbovenop zijn een psychiatrische afdeling en een nieuw gastenverblijf gerealiseerd. Op het dak van de polikliniek is in 2011 een nieuw Kankercentrum geopend. Een nieuwe afdeling Radiologie zal (naar verwachting vanaf 2013) worden gebouwd ten zuiden van de huidige kliniek.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Jaardocument VUmc 2009
  2. VUmc onder verscherpt toezicht, www.nos.nl, 21 augustus 2012.
  3. www.vumc.nl
  4. VUmc en AMC willen Academisch Medische Alliantie vormen. VUmc en AMC (13 september 2011)
  5. Simone Paauw. VUmc en AMC willen samen één raad van bestuur. Medisch Contact (26 maart 2013)