Amsterdam-Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuid
Stadsdeel van Amsterdam
Amsterdam - Stadsdeel Zuid.PNG
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Oppervlakte 17,41 km²  
Inwoners (2010) 133.810
Overig
Website Stadsdeel Zuid

Amsterdam-Zuid is een stadsdeel van de gemeente Amsterdam in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Dit stadsdeel werd ingesteld in 2010 en is een samenvoeging van de vroegere stadsdelen Oud-Zuid en Zuideramstel.

Amsterdam-Zuid[bewerken]

Het Concertgebouw aan het Museumplein. Foto: bmz.amsterdam.nl

Amsterdam-Zuid is het deel van Amsterdam dat gelegen is ten zuiden en zuidwesten van de Singelgracht (Stadhouderskade). De noordelijke begrenzing wordt gevormd door (de noordgrens van) het Vondelpark en de westelijke begrenzing door de Westlandgracht. De oostelijke begrenzing is de Amstel. De zuidelijke grens is de Kalfjeslaan, die de grens met de gemeente Amstelveen vormt.

De bouw van de zuidelijke stadsuitbreidingen begon in het laatste kwart van de 19e eeuw, met de bouw van De Pijp, en de omgeving van het Rijksmuseum (Museumkwartier) en de Willemsparkbuurt. Dit gebied werd ook wel aangeduid als Oud-Zuid.

In 1917 komt Berlage met Plan Zuid, waarin onder andere bredere straten staan met flatgebouwen voor de middenklasse. Ook worden beeldhouwers vanaf het begin bij de plannen betrokken om hun werk in te passen in de openbare ruimte.

Tussen 1920 en 1940 kwamen nieuwe stadsuitbreidingen op het grondgebied van de vroegere gemeente Nieuwer Amstel tot stand. Dit zijn onder andere de Nieuwe Pijp, de Diamantbuurt en Plan Zuid: Rivierenbuurt, omgeving Beethovenstraat en de Stadionbuurt. Dit gebied werd ook wel aangeduid als Nieuw-Zuid.

Sinds 1987/1990 vormden deze buurten de stadsdelen De Pijp, Rivierenbuurt en Zuid. De Hoofddorppleinbuurt, ten westen van de Schinkel, maakt sinds 1990 deel uit van stadsdeel Zuid. Na de fusie van De Pijp en Zuid in 1998 was het tot en met 30 april 2010 stadsdeel Oud-Zuid.

Vanaf 1958 werd de "tuinstad" Buitenveldert gebouwd, sinds 1987 een apart stadsdeel, totdat het in 1998 met het toenmalige stadsdeel Rivierenbuurt fuseerde tot stadsdeel ZuiderAmstel. Ook het Beatrixpark, de sinds de jaren zestig aangelegde Prinses Irenebuurt ten zuiden van het Zuider Amstelkanaal, het Zuidas-gebied aan weerszijden van de Ringweg A10 met het Station Zuid en het IJsbaanpad waren tussen 1998 en 2010 onderdeel van ZuiderAmstel.

Amsterdam-Zuid heeft het hoogste gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden van alle stadsdelen van Amsterdam: 34.900 euro tegenover 29.600 gemiddeld in Amsterdam (2007). Ook heeft het de grootste werkgelegenheid van alle stadsdelen met 91.612 werkzame personen.[1]

Monumenten[bewerken]

Wijken en buurten[bewerken]

De Amsterdamse Rivierenbuurt.

Bedrijvengebieden[bewerken]

Parken en groengebieden[bewerken]

Vondelpark, Amsterdam 2007

Sport[bewerken]

Het Olympisch Stadion aan het Stadionplein. Foto: bmz.amsterdam.nl

Begraafplaatsen[bewerken]

Herindeling stadsdelen[bewerken]

Vanaf 1 mei 2010 bestaat Amsterdam-Zuid uit één stadsdeel, door samenvoeging van de stadsdelen Oud-Zuid en Zuideramstel.

Uitslagen van de deelraadsverkiezingen Amsterdam-Zuid[bewerken]

Deelraadszetels
Partij 2010
VVD 8
D66 6
PvdA 6
GL 4
SP 2
CDA 1
Vereniging Oud-Zuid 1
Zuid- en Pijpbelangen 1
Totaal 29

De onderstreepte getallen vormen de hieruit onderhandelde bestuursmeerderheid.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Stadsdelen in cijfers 2010 (Dienst Onderzoek en Statistiek). Gemeente Amsterdam (01-10-2010) Geraadpleegd op 22-11-2010