Westpoort (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westpoort
Deel van het havengebied van Amsterdam
Map - NL - Amsterdam - Stadsdeel Westerpoort.svg
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Oppervlakte 35,47 km²  
Inwoners 370
Overig
Postcode(s) 1013-1014, 1041-1047
Website Westpoort
Foto's
Luchtfoto van Westpoort (oostelijke richting)
Luchtfoto van Westpoort (oostelijke richting)

Westpoort is een deel van de gemeente Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland aan de westnoordwestelijke kant van Amsterdam. Het gebied, met een oppervlakte van 35,47 km², ligt ten zuiden van het Noordzeekanaal.

Westpoort is geen stadsdeel (deelgemeente):[1] het heeft geen eigen bestuur of deelgemeenteraad, en valt rechtstreeks onder het college van B&W en de gemeenteraad van Amsterdam.

Westpoort is een bedrijventerrein en industriegebied, en omvat de westelijke havens van de stad. Westpoort telt mede daarom slechts 370 inwoners.[2] Er zijn ongeveer 1500 veelal kleinere bedrijven gevestigd, waar ruim 40.000 mensen werken.

Westpoort wordt door de gemeente Amsterdam onderverdeeld in twee delen: het eigenlijke Westelijk Havengebied, ten zuiden van het Noordzeekanaal, en het Bedrijventerrein Sloterdijk, een strook ten zuiden van het havengebied.

Westelijk Havengebied[bewerken]

Het eigenlijke Westelijk Havengebied omvat vanuit het centrum van Amsterdam naar het westen: de Minervahaven, de Vlothaven, de Coenhaven, de Petroleumhaven, de Westhaven, de Amerikahaven en de Afrikahaven.

In het havengebied liggen ook het metrostation Isolatorweg, de elektriciteitscentrale Hemweg, het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB), de OBA Bulk Terminal Amsterdam (voorheen Overslagbedrijf Amsterdam) en Amsterdam Heliport.

Het voormalige dorp Ruigoord ligt sinds 1997 in het Westelijk Havengebied, aan de rand van de Gemeente Amsterdam.

Bedrijventerrein Sloterdijk[bewerken]

In het Bedrijventerrein Sloterdijk liggen het spoorwegstation Amsterdam Sloterdijk, de kantorenwijk Teleport en het bedrijventerrein Abberdaan.

Het dorp Sloterdijk ligt overigens niet in Westpoort, maar in het Stadsdeel Amsterdam-West.

Zie ook[bewerken]

Opname van Westhaven

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Verordening op de stadsdelen, vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam, versie van 19 september 2012
  2. Amsterdam in cijfers, 2007, Gemeente Amsterdam