Station Amsterdam Sloterdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amsterdam Sloterdijk
Station Amsterdam Sloterdijk
Plaats Amsterdam
Afkorting Ass
Opening 29 mei 1983 (tot 3 juni 1985 Sloterdijk Noord)
Reizigers 46.362 (2022)[1]
Constructie
Type kruisingsstation
Perrons 3 beneden, 1 boven (trein), 1 op apart viaduct (trein)
Toegang via poortjes
Perronsporen 6 beneden, 2 boven (trein), 2 op apart viaduct (trein)[2]
Treinvervoer
Treinvervoerder NS
Spoorlijn Oude Lijn
Staatslijn K
Westtak Ringspoorbaan
Metrostation
Metrovervoerder GVB
Type Viaductstation
Perrons 1 boven
Perronsporen 2 boven
Metro
Lijn Richting Volgend station
 50  Isolatorweg Isolatorweg
 50  Gein De Vlugtlaan
 51  Isolatorweg Isolatorweg
 51  Centraal Station De Vlugtlaan
Tram en/of bus
Tramvervoerder GVB
Tramlijn  19 
Busvervoerder GVB, EBS & Connexxion
Ligging
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Amsterdam

Station Amsterdam Sloterdijk is een spoorwegstation in het noordwesten van de Nederlandse stad Amsterdam. Het station heeft een belangrijke functie als overstapstation, en heeft tien perronsporen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdgedeelte is een kruisingsstation met op maaiveldniveau de Oude Lijn Amsterdam – Haarlem (één perron met twee sporen: 7 en 8) en de spoorlijn Den Helder - Amsterdam (twee perrons met elk twee sporen: 3 en 4, en 5 en 6), op de eerste verdieping de stationshal, en op de tweede verdieping de spoorlijn Amsterdam - Schiphol (één perron met twee sporen, 11 en 12). Het nieuwste deel met één perron met spoornummers 9 en 10 ligt aan de Hemboog die beide lijnen verbindt. Het is een gescheiden gedeelte met een aparte ingang aan hetzelfde stationsplein. De sporen 1 en 2 bestaan niet voor de trein omdat bij de opening van het station deze nog bestonden op het oude station Sloterdijk.

Onder de naam Station Sloterdijk is het ook een metrostation van metrolijn 50 (IsolatorwegStation ZuidGein) en metrolijn 51 (IsolatorwegStation ZuidCentraal Station) De sporen lopen parallel aan de spoorlijn naar Schiphol en hebben de spoornummers 1 en 2. Het metrostation is via een traverse verbonden met de stationshal in het hoofdgedeelte van het treinstation.

Station Sloterdijk vervult een belangrijke functie in het forensenverkeer tussen Amsterdam en de rest van Noord-Holland. In de omgeving zijn in de omringende wijk/buurt Teleport veel grote kantoren verrezen en er zijn plannen voor nog meer grootschalige nieuwbouw, een soort kleinere uitvoering van de Zuidas. Per dag stappen ongeveer 36.000 reizigers in of uit. Daarmee is dit het tiende station van Nederland, gemeten naar reizigersaantallen.

Sinds 2017 is het hele station voorzien van OV-chipkaartpoortjes. De stationshal is daardoor in drieën gedeeld: het middelste deel is openbaar toegankelijk, het noordelijke deel geeft toegang tot het lage perron 3/4 en het hoge perron 11/12, het zuidelijke deel geeft toegang tot de lage perrons 5/6 en 7/8 en eveneens het hoge perron 11/12. Dit geeft de complicatie dat soms een reis met overstap op dit station duurder is geworden doordat een reiziger via poortjes moet lopen en een normaal gesproken zonder extra kosten toegestane omweg nu onbedoeld wel extra kost.[3] De spoorwegen adviseren de poortjes te vermijden door tussen 3/4 en 5/6/7/8 om te lopen via het hoge perron.[4]

De metro heeft zijn eigen OV-chipkaartgebied.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Amsterdam Sloterdijk in 1957
Station Sloterdijk
V-IRM en DD-AR dubbeldeks materieel wachten op station Amsterdam Sloterdijk
De Thalys passeert station Sloterdijk zonder er te stoppen.
Onder de viaducten van station Sloterdijk.
Bouw van perron met de sporen 9 en 10 aan de Hemboog, december 2008.
Perron met de sporen 9 en 10 aan de Hemboog, 8 juni 2018.
Spoor 9 en 10 (Hemboog) bij avond, eind december 2008. Dit gedeelte van het station was toen al in gebruik, maar de perronkap was nog niet helemaal af.
Gelede tram 780 op lijn 12 op het Orlyplein bij Station Sloterdijk. Op de achtergrond de overkapping van het Hembooggedeelte van het station. Het trameindpunt is in november 2010 verplaatst naar het Carrascoplein.
Sinds 22 juli 2018 heeft lijn 19 zijn eindpunt bij Station Sloterdijk.
Metrolijn 50 met een CAF-treinstel onder de eigen perronkap van het station Sloterdijk.
Overzicht van Sloterdijk naar het oosten, maart 2011
Regenboogpad op de zogeheten passerelle aan de oostzijde van station Amsterdam Sloterdijk.

Van 1890 tot 1905 bestond er aan de Oude lijn een halte Sloterdijk, destijds nog gemeente Sloten. Op 3 juni 1956 werd nabij het dorp Sloterdijk aan de spoorlijn Amsterdam - Haarlem een voorstadshalte geopend om een betere aansluiting van de westelijke stadswijken op het spoorwegnet te verkrijgen.

In 1983 werd het eerste deel van een nieuw station geopend, ten noordwesten van de bestaande locatie, aan de in dat jaar geopende omlegging van de spoorlijn via de Hemtunnel naar Zaandam. Dit station kreeg tijdelijk de naam Sloterdijk Noord ter onderscheiding van het station aan de Oude Lijn, dat Sloterdijk Zuid ging heten. Nadat in 1985 ook de verlegging van de Oude Lijn via Sloterdijk Noord gereed kwam, werd het station Sloterdijk Zuid gesloten en bleef het huidige station Sloterdijk over.

In 1986 werd Sloterdijk een kruisingsstation op twee niveaus toen ook de nieuwgebouwde Westtak van de Ringspoorbaan naar Luchthaven Schiphol werd geopend. Het station telde nu acht perronsporen. De architect van het nieuwe station is Harry Reijnders.

In 1997 kwam ook de Ringlijn, metrolijn 50, naar Sloterdijk en kreeg zijn eindpunt bij de Isolatorweg. Per 3 maart 2019 wordt dit station ook aangedaan door metrolijn 51, die vanaf die datum vanaf station Zuid naar Isolatorweg is verlegd.

In 2003 kwam ten zuidwesten van het station Sloterdijk de Hemboog gereed, toen nog zonder stopplaats. De geplande perrons waren wegbezuinigd. In het kader van de plannen voor Regionet zijn ze alsnog gerealiseerd in de jaren 2007 en 2008. Het middenperron aan de Hemboog werd op 14 december 2008 in gebruik genomen. Het ligt apart, op enkele honderden meters afstand van het hoofdgebouw. Volgens het oorspronkelijke plan zou het een apart station Amsterdam Sloterdijk Hemboog worden. Het werd echter officieel onderdeel van station Amsterdam Sloterdijk. Dit betreft de naamaanduiding, de spoornummering (sporen 9 en 10), de vertrekstaten die in beide gedeelten alle treinen vermelden, en de 60-minutenregel. Hetzelfde geldt bij de twee helften van station Amsterdam Muiderpoort.

Recente ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

In RegioNet hebben de provincie Noord-Holland, de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat samen met de NS en ProRail plannen ontwikkeld voor het toekomstige openbaar vervoer rondom Amsterdam. NS, ProRail en de gemeente Amsterdam ondertekenden op 27 oktober 2009 een samenwerkingsovereenkomst voor de vernieuwing van het station. Samen investeren ze ruim 60 miljoen euro.

Er zou direct worden gestart met het ontwerptraject voor het nieuwe station Amsterdam Sloterdijk, dat naar verwachting in 2015 zou worden opgeleverd. Het stationsgebouw zou ingrijpend worden verbouwd. Er zou een nieuwe ingang komen en meer winkels en voorzieningen, waarvan de inrichting gebaseerd zou zijn op de nieuwe visie voor grote stations (naar het voorbeeld van station Leiden). Hiervoor werd het bus- en tramstation in november 2010 naar het Carrascoplein verhuisd en ontstond op het Orlyplein ruimte voor betere voorzieningen en een overkapping. Ook zou er een nieuwe fietsenstalling met ongeveer 3000 plaatsen komen. Het plan is echter (voorlopig) op de lange baan geschoven, en het is twijfelachtig of en wanneer deze verbouwing alsnog zal plaatsvinden.[5]

Het oude busstation op het plein was nog lange tijd aanwezig en lag er verlaten bij. In 2015 werd het plein opnieuw ingericht met een tuin en meer groenvoorzieningen. Ook kwam er meer horeca.

In november 2016 werd een 100 meter lang regenboogpad aangelegd op de zogeheten passerelle (voetgangersbrug) aan de oostzijde van station Amsterdam Sloterdijk.[6]

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Beneden:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity (NS) MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkAlkmaar – (Den Helder) Rijdt van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur tussen Alkmaar en Maastricht. Rijdt op vrijdag pas vanaf 15:00 uur en rijdt dan enkel tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Rijdt niet in het weekend. Wordt na 20:00 uur, op vrijdag en in het weekend tussen Amsterdam Centraal en Maastricht vervangen door intercity 2900.
2100 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag Centraal
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
2300 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt alleen op weekdagen overdag en rijdt 1x/uur. Vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2200. 's Avonds en in het weekend rijdt serie 2200 2x/uur.
2900 Intercity (NS) EnkhuizenHoornAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardMaastricht Rijdt van maandag t/m donderdag in de vroege ochtend en in de avonduren en rijdt van vrijdag t/m zondag de hele dag en vervangt dan Intercity 3900 tussen Enkhuizen en Amsterdam Centraal en intercity 800 tussen Amsterdam Centraal en Maastricht. Stopt alleen 's avonds na 19:30 (ma-vr) of 23:00 (weekend) in Amsterdam Bijlmer ArenA. Stopt niet in Zaandam.
3000 Intercity (NS) NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkZaandamAlkmaarDen Helder Veenendaal-De Klomp wordt alleen na 20:00 en in het weekend bediend door deze serie.
3900 Intercity (NS) EnkhuizenHoornAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardHeerlen Stopt niet in Zaandam. Rijdt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag enkel tussen Eindhoven Centraal en Heerlen. Wordt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag vervangen door intercity 2900. Rijdt van maandag t/m donderdag in de avonduren enkel tussen Sittard en Heerlen en rijdt dan 1x/uur.
4000 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
4500 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHoornEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Rijdt alleen in de spitsrichting, rijdt niet op vrijdag.
4800 Sprinter (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemAlkmaarHoorn Rijdt vanaf 20:00 uur één keer per uur tussen Alkmaar en Hoorn.
5400 Sprinter (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemZandvoort aan Zee Wordt 's avonds na 20:00 en in het weekend niet tussen Amsterdam Centraal en Haarlem v.v. gereden.
7400 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-Zeist Rijdt alleen tijdens de brede spitsuren, waarbij net na de ochtendspits en net vóór de middagspits enkel tussen Uitgeest en Utrecht Centraal v.v. wordt gereden.
12100 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemZandvoort aan Zee Rijdt alleen in het weekend.

Boven:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4600 Sprinter (NS) (Den Haag Centraal – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal(WeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere Oostvaarders) Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal. Rijdt enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Vormt tussen Hoofddorp en Weesp een scheve kwartierdienst met Sprinter 5800. Vormt tussen Weesp en Almere Centrum een scheve kwartierdienst met Sprinter 4300.
5800 Sprinter (NS) Amersfoort VathorstAmersfoort CentraalHilversumWeespAmsterdam Centraal – (Amsterdam SloterdijkSchiphol AirportHoofddorp) Rijdt tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren en in het weekeinde tussen 7:00 en 21:00 uur. Rijdt in de vroege ochtend en na 20:30 uur niet tussen Amersfoort Vathorst en Amersfoort Centraal.

Hemboog:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkZaandamPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur, op vrijdag de hele dag en in het weekend wordt er alleen gereden tussen Hoofddorp en Hoorn.

Overig openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Carrascoplein, onder de viaducten van de Westtak Ringspoorbaan, metrolijn 50 en metrolijn 51, kwam in december 2010 een gecombineerd bus- en tramstation gereed, waar zowel de stads- als de streekbussen stoppen. Ook bevindt zich hier een keerlus voor tramlijn 19, die rijdt tussen stations Sloterdijk en Diemen Sniep (vanaf 22 juli 2018, voor die datum was die keerlus voor tramlijn 12, die reed tussen station Sloterdijk en het Amstelstation). De aanlegkosten werden betaald uit BONRoute, het financieringsfonds voor de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Een nieuwe stationsingang sluit aan op het Carrascoplein.

Concessies en lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De opdrachtgevers van het vervoer rond station Sloterdijk zijn de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

De volgende lijnen doen station Sloterdijk aan vanaf 10 december 2023:

Soort Platform Lijn Concessie Route
GVB
Stadsbus M 15 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Haarlemmermeerstation – Station Zuid
Tram N  19  Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Leidseplein – Watergraafsmeer – Diemen Sniep
Stadsbus E 22 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Spaarndammerbuurt – Centraal Station – Muiderpoortstation
Stadsbus F 36 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – MolenwijkStation Noord
Metro -  50  Stadsvervoer Amsterdam Isolatorweg – Station Sloterdijk – Station Zuid – Station Bijlmer ArenA – Gein
Metro -  51  Stadsvervoer Amsterdam Isolatorweg – Station Sloterdijk – Station Zuid – Amstelstation – Centraal Station
Stadsbus D 61 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Geuzenveld – Osdorpplein
Spitsbus H 231 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Abberdaan
Spitsbus H 232 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Ruigoord – Westpoort Durbanweg
Spitsbus J 233 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Westpoort Siciliëweg
R-net bus C 369 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Osdorp – Schiphol Airport
Nachtbus E N81 Stadsvervoer Amsterdam Station Sloterdijk – Centraal Station
Connexxion
R-net bus A 382 Haarlem-IJmond Station Sloterdijk – IJmuiden aan Zee
EBS
Streekbus G 103 Zaanstreek-Waterland Monnickendam Swaensborch – De Purmer – Purmerend – Purmerland – Den Ilp – Landsmeer – Station Sloterdijk
Spitsbus G 272 Zaanstreek-Waterland Purmerend Korenstraat – Station Sloterdijk – Riekerpolder
R-net bus B 395 Zaanstreek-Waterland Station Sloterdijk – Zaandam – Zaans Medisch Centrum

Tijdens de spits rijden touringcars van en naar station Sloterdijk van touringcaroperator Jan de Wit. Deze verzorgt de Westpoort-busdiensten. Dit zijn lijnen van het besloten busvervoer van station Sloterdijk naar verschillende bedrijven in het Westelijk Havengebied. Vertrektijden en lijnnummers worden alleen verspreid door de bedrijven die de Westpoortbus aandoet.

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

Café 'De Amsterdamsche Tram'[bewerken | brontekst bewerken]

Café 'De Amsterdamsche Tram'.

Sinds maart 2011 stond op het Carrascoplein de voormalige motorwagen 28 van de Wiener Lokalbahnen (afkomstig van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam) op een klein stukje tramspoor opgesteld als Café 'De Amsterdamsche Tram'. De donkerblauwe kleur herinnerde aan de vroegere 'Blauwe Tram' naar Haarlem. Aanvankelijk stond de tram aan de zuidzijde van het plein bij de fontein maar werd later verplaatst naar de noordzijde van het plein tegenover spoor 7 aan de Changiweg. Naderhand was de tram bijna niet meer zichtbaar door overkapping en afrastering van het terras voor en boven de tram. Half januari 2017 verdwenen de tram en het terras weer.

Trainlodge[bewerken | brontekst bewerken]

Op een nieuw aangelegd spoor langs de Changiweg buiten het normale tracé ten oosten van het station en ten zuiden van spoor 8 zijn een viertal voormalige Zwitserse slaaprijtuigen van de "Bergland Express" (The Train Company) geplaatst en een voormalig buffetrijtuig van de Belgische spoorwegen. In de rijtuigen bevinden zich elk elf compartimenten met drie bedden waarin het mogelijk is te overnachten. Ook zijn er een restaurant en terras.[7]

Maalstroom nr. 1[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noorden van het station staat op het Piarcoplein het kunstwerk Maalstroom nr. 1 van Thomas Elshuis.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 71.774
2020 30.999
2021 29.649
2022 46.362

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Amsterdam Sloterdijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.