Station Amsterdam De Vlugtlaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Amsterdam De Vlugtlaan   
Station De Vlugtlaan in 1989
Station De Vlugtlaan in 1989
Afkorting Asdv
Opening 1 juni 1986
Sluiting 28 mei 2000
Perronsporen 2
Lijn(en) Westtak Ringspoorbaan
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 50′ OL
Station Amsterdam De Vlugtlaan
Station Amsterdam De Vlugtlaan
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Amsterdam De Vlugtlaan was een spoorwegstation in Amsterdam. Het station werd geopend op 1 juni 1986 met de ingebruikname van de Westelijke Tak van de Amsterdamse Ringspoorbaan als rechtstreekse verbinding tussen Schiphol en Amsterdam CS. Tegelijk werden ook station Lelylaan en het hooggelegen perron van station Sloterdijk in gebruik genomen.

De naam van het station is afgeleid van de nabij het station beginnende Burgemeester De Vlugtlaan, die vernoemd is naar een vroegere burgemeester van Amsterdam, Willem de Vlugt.

Toen besloten werd dat dit station gerealiseerd zou worden hadden de Nederlandse Spoorwegen de voornemens hier een simpele halte te bouwen met beperkte faciliteiten. Na aandringen van de Gemeente Amsterdam is er toch een volwaardig station met uitgebreide faciliteiten gebouwd. Voorbeelden van deze faciliteiten waren een stationsrestauratie met automatiek, die echter al spoedig verdwenen was, een stationshal met loket en wachtruimtes op de perrons. Voor tramlijn 13 werd een halte aangelegd onder het station ter vervanging van de nabijgelegen halte Akbarstraat.

Op 1 juni 1997 werd na 5 jaar werkzaamheden aan de overkant van de straat het gelijknamige metrostation De Vlugtlaan aan de Ringlijn 50 in gebruik genomen. Voor de opening van lijn 50 zou het metrostation de naam Bos en Lommerweg krijgen. Om verwarring te voorkomen, heeft men dit naar het ernaast liggende NS-station hernoemd. Hiervoor moest de trap aan de Bos en Lommer-zijde gesloopt worden.

De inmiddels geprivatiseerde spoorwegen zagen het GVB (de exploiteur van de metroringlijn) als concurrent in plaats van onderdeel van de afgesproken vervoersketen. Daarom wilde de spoorwegen mede gezien het geringe aantal reizigers, met als alternatief het nabijgelegen station Sloterdijk, het station sluiten. Hiervoor is nog lang gepraat en gepuzzeld over een ander station op de westtak ter hoogte van de Burgemeester Roellstraat/Jan van Galenstraat. Concrete plannen hierover zijn gemaakt in het Sternet (dat wat nu het Regionet is), maar zijn in tegenstelling tot de stations Science Park en Holendrecht nooit van de grond gekomen. Dit heeft vooral te maken met het besluit dat Amsterdam Centraal het eindpunt zou worden voor de toekomstige HSL-treinen die in de toekomst in hoge frequentie over de Westtak moesten rijden.

Bij de start van de bouwwerkzaamheden aan de Hemboog werd na flink aandringen van dat wat nu ProRail is de NS-halte op 28 mei 2000 dan uiteindelijk gesloten, met als alternatief overstap op lijn 50 drie jaar na de opening van de lijn. De concurrentie met het GVB heeft NS dan ook niet lang volgehouden gezien de frequentie van de toenmalige sneltrein Hoofddorp - Amersfoort Schothorst die het station twee maal per uur aandeed. Veel reizigers maakten hierdoor de overstap naar de metro die om de 7,5 minuut reed. In 2001 is het station, met uitzondering van 2 korte stukken perron, gesloopt.

Verbindingen[bewerken]

Bij de opening van de Westtak moest zorgvuldig bekeken worden welke treinen via de Westtak/Schiphol geleid moesten worden en waar deze dan zouden moeten stoppen. Men besloot de Intercity's die over de Oude Lijn (Amsterdam CS - Vlissingen v.v.) reden via Schiphol te laten rijden en deze moesten halteren op station Lelylaan en Schiphol. Ook de Beneluxtrein stopte op Lelylaan.

Voor de stoptreinen was het een groter puzzelwerk. Omdat in 1987 de Flevolijn geopend werd moesten deze treinen ook op Amsterdam Centraal keren. In eerste instantie zou dit niet passen, maar door de in 25 minuten kerende Noord-Oost Intercity's door te trekken over de Westtak als stoptrein zou ruimte kunnen worden gewonnen. Zodoende kwam het dat de Intercity's tussen Enschede, Groningen, Leeuwarden en Amsterdam nu door zouden rijden naar Hoofddorp en onderweg nog stopten op de stations Sloterdijk, De Vlugtlaan, Lelylaan en Schiphol. Ondanks de status als een klein station, betekende dit voor De Vlugtlaan enorme verbindingen met grote delen van het land en zelfs het buitenland (de treinen uit Berlijn waren immers geïntegreerd in de intercity's tussen Enschede en Amsterdam).

Halverwege de jaren 90, in 1996, is besloten de Noord-Oost Intercity's Hilversum over te laten slaan en kort te laten keren op station Amsterdam Centraal. Sindsdien is er een sneltrein Amsterdam Centraal - Den Haag Centraal (serie 2600) ingesteld om met name de stations De Vlugtlaan en Hoofddorp nog te bedienen (uiteraard stopte deze ook op de Lelylaan en Schiphol). Al een jaar later werd de stop op De Vlugtlaan geschrapt en stopten de Intercity's ook niet meer op de Lelylaan. Voor De Vlugtlaan en Hoofddorp werd de sneltrein vanuit Amersfoort Schothorst naar Amsterdam doorgetrokken tot aan Hoofddorp. Voor de Lelylaan bleef in vergelijking met de jaren ervoor nog weinig over: slechts de serie 2600 (Amsterdam C - Den Haag) en 5800 (Amersfoort Schothorst - Hoofddorp).

Later, al na de sloop van De Vlugtlaan, werd de serie 5800 verruild voor de serie 3900 (komende uit Lelystad). En na de voltooiing van de Hemboog is de serie 3300 (Hoorn Kersenboogerd - Hoofddorp) erbij gekomen.

Externe link[bewerken]