Station Heemstede-Aerdenhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Heemstede-Aerdenhout   
Het station in 2006
Het station in 2006
Plaats Heemstede
Afkorting Had
Opening 1 okt 1891
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Buslijn(en) Stadsbus: 4, 7, 9, 14
Streekbus: 80, 680
Vervoerder(s) NS
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 36′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Heemstede-Aerdenhout
Station Heemstede-Aerdenhout
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Heemstede-Aerdenhout is het enige spoorwegstation in de gemeente Heemstede en ligt aan de Oude Lijn, tussen Leiden en Haarlem, dat ligt naast de Leidsevaart.

Het station is gesitueerd op de plek van het oude tolhuis Heemstede aan de Leidsevaart. Het werd in eerste instantie als stopplaats geopend in 1872 en na 8 jaar gesloten. Daarna werd het heropend op 1 oktober 1891 als halte Zandvoortsche Laan, die in 1903 weer werd opgeheven. In 1928 werd de halte "Heemstede-Aerdenhout" geopend, die in 1958 werd vervangen door het huidige viaductstation. Dit station is ontworpen door stationsarchitect Koen van der Gaast.

Er rijden 6 treinen per uur richting Haarlem en richting Leiden. Tot 1986 was er een beperktere treindienst, omdat er in elke richting maar 2 treinen per uur stopten. De intercitytreinen Amsterdam-Vlissingen en Amsterdam-Brussel stopten niet op dit station. Zij reden met hoge snelheid over het viaduct, wat luid gedreun veroorzaakte: het was tot in de wijde omgeving te horen. Sinds de ingebruikname van de Amsterdamse Westtak in 1986 rijden deze intercity's niet meer via Haarlem en stoppen alle passerende treinen in Heemstede-Aerdenhout.

Met ingang van de NS-dienstregeling 2012 heeft Heemstede-Aerdenhout de Intercitystatus. Dit houdt in dat alle intercitys (voorheen sneltreinen) sindsdien stoppen op dit station. De intercity Amsterdam - Leiden - Den Haag HS - Vlissingen werd tegelijkertijd verlegd via Haarlem, en ook deze Intercity stopt te Heemstede-Aerdenhout. In de dienstregeling van 2013 werd de lijn Vlissingen-Amsterdam/Lelystad weer terug verplaatst naar Schiphol.

Perron

Het station beschikt over (eenvoudig uitgevoerde) kaartverkoop. Voordat de verbouwing plaatsvond, waren er loketten; ooit waren dat er zelfs drie. De meeste reizigers zijn forensen die voor hun werk dagelijks naar Amsterdam, Den Haag of Rotterdam reizen. Met name in de spitsuren is het kleine station dan ook gevuld met reizigers.

Het huidige stationsgebouw was een van de eerste Nederlandse viaductstations.

Treinen[bewerken]

De volgende treinseries doen station Heemstede-Aerdenhout aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2100 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemHeemstede-AerdenhoutLeiden CentraalDen Haag Centraal
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemHeemstede-AerdenhoutLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrecht
6300 Sprinter (Den Haag Centraal – ) Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt 's avonds na 20:00 en in het weekend tot Leiden Centraal.

Bussen[bewerken]

Dit station beschikt over een bushalte, genaamd Heemstede, Station (zonder Aerdenhout). De buslijnen die de halte bedient horen bij de concessie Haarlem/IJmond, welke in handen is van Connexxion.

Lijn Route Bijzonderheden
4 Heemstede, Station - Heemstede, De Glip Stadsdienst Haarlem
7 Heemstede, Station - Haarlem, Schalkwijk Centrum Stadsdienst Haarlem
9 Hillegom, Station - Vogelenzang - Aerdenhout - Heemstede, Station Stadsdienst
14 Heemstede, Station - Ramplaankwartier - Centrum - Haarlem, Station - Spaarndam, Westhoff Stadsdienst Haarlem
80 Zandvoort, Busstation - Heemstede, Station - Haarlem, Schipholweg/Europaweg - Haarlem, Spaarnwoude Station - Halfweg - Amsterdam, Marnixstraat Streekdienst
680 Aerdenhout, Boekenroodeweg - Heemstede, Station - Haarlem, Schipholweg/Europaweg - Haarlem, Spaarnwoude Station - Halfweg - Zwanenburg - Halfweg, Station Halfweg-Zwanenburg Schoolbus, elke ritten per dag, niet in het weekend
Bronnen, noten en/of referenties