Prinses Irenebuurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prinses Irenebuurt
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Overig
Postcode(s) 1076, 1077
De Warnersblokken, voorbeeld van naoorlogse architectuur aan de Dirk Schäferstraat, gezien vanaf de Fred. Roeskestraat
Het Spinozalyceum aan de Peter van Anrooystraat, gezien vanaf de Stadionkade.

De Prinses Irenebuurt is een buurt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid. De buurt ontleent zijn naam aan de Prinses Irenestraat, die oost-west door deze buurt loopt. Deze straat kreeg zijn naam in 1953 en werd genoemd naar Prinses Irene, dochter van Koningin Juliana.

De Prinses Irenebuurt wordt aan de noordkant begrensd door het Zuider Amstelkanaal, aan de zuidkant door de Ringweg Zuid (A10 Zuid), aan de oostkant door het Beatrixpark en aan de westkant door de Amstelveenseweg. De buurt wordt doorsneden door de Parnassusweg, Minervalaan en Beethovenstraat (noord-zuid) en door de Prinses Irenestraat en Strawinskylaan (oost-west).

De buurt vormt het zuidelijkste deel van het Plan Berlage uit 1917, maar is nooit in die vorm gerealiseerd. In 1940 werd volgens het inmiddels vastgestelde Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934 een nieuw stedebouwkundig plan vastgesteld, waarbij er volgens de open bebouwingswijze werd gewerkt in plaats van met gesloten bouwblokken.

De buurt werd gebouwd in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw. De straatnamen zijn veelal genoemd naar (Nederlandse) componisten (uit recentere tijden).

In de buurt staan enkele bijzondere gebouwen, waaronder de Rietveldacademie, het Spinozalyceum, de Warnersblokken, het Kantongerecht, de Thomaskerk en de Princesseflat, die alle tot de top van het architectonische erfgoed behoren en inmiddels een monumentenstatus hebben verworven.

Tramlijn 5 doorsnijdt de buurt sinds 1978.

Tussen 1998 en 2010 vormde de Prinses Irenebuurt, samen met Buitenveldert en de Rivierenbuurt, deel van het stadsdeel Zuideramstel. Als zodanig heeft het als buurtcombinatie de code W59a.[1]

Noten[bewerken]

  1. Gemeente Amsterdam, Gebiedsindeling 2005, W59a

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]