Gerrit Rietveld Academie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerrit Rietveld Academie
Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam-Zuid. Foto: bma.amsterdam.nl.
Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam-Zuid. Foto: bma.amsterdam.nl.
Algemeen
Locatie Amsterdam-Zuid, Vlag van Nederland Nederland
Opgericht 1924
Type kunstacademie (hbo)
Website http://www.rietveldacademie.nl/nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Gerrit Rietveld Academie is een gerenommeerde Nederlandse hogeschool voor beeldende kunst en vormgeving gevestigd in Amsterdam. De instelling staat internationaal bekend om haar eigenzinnige en autonome karakter.

Profiel[bewerken]

De Gerrit Rietveld Academie heeft een sterk internationaal karakter. Meer dan 45% van de studenten komt uit het buitenland, uit meer dan 60 verschillende landen van over de hele wereld. De meeste lessen worden in het Engels gegeven. De sterk conceptuele en experimentele benadering van de academie is gericht op onderzoekende studenten die voortdurend nieuw terrein willen onderzoeken en grenzen proberen te verleggen.

Binnen het onderwijs aan de Rietveld Academie ligt de nadruk op de individuele ontwikkeling van de studenten. Het docententeam van meer dan 200 docenten en gastdocenten bestaande uit kunstenaars, ontwerpers, filosofen en kunsthistorici ondersteunt de studenten daarbij zo veel mogelijk vanuit hun ervaringen binnen hun eigen beroepspraktijk. Binnen het onderwijsprogramma aan de Rietveld Academie wordt veel aandacht besteed aan artistic research, een onderwijsmethode waarbij theoretische onderzoek in dienst staat van de creatie van het beeldende werk.

Geschiedenis[bewerken]

De Gerrit Rietveld Academie kent zijn oorsprong in de fusie in 1924 van drie scholen tot het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, kortweg de Kunstnijverheidsschool. Van 1939 tot aan 1960 stond de opleiding sterk onder invloed van de functionalistische en maatschappijkritische ideeën van De Stijl en Bauhaus, mede door de rol van de socialistische architect Mart Stam als directeur van de opleiding. Vanaf de jaren zestig en vooral in de jaren zeventig groeiden de rol en de invloed van de autonome beeldende kunst en de individuele expressie. Deze invloeden bepalen, in combinatie met een toegepaste gerichtheid en een kritische mentaliteit, nog steeds voor een belangrijk deel het gezicht van de academie. In 1967 verhuisde de school naar het huidige academiegebouw, ontworpen door architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Toen in 1968 de school onderdeel werd van het hoger beroepsonderwijs en de status kreeg van Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, werd als eerbetoon aan de kort daarvoor overleden Rietveld de naam veranderd in Gerrit Rietveld Academie.

Onderwijs[bewerken]

De Gerrit Rietveld Academie verzorgt twee bacheloropleidingen en vier masteropleidingen.

Basisjaar
De Rietveld Academie heeft een uniek basisjaar, het eerste jaar van de bachelor. In dit eerste, vormende jaar wordt een breed kunsttheoretisch kader aangeboden in combinatie met een intensief praktijkprogramma dat de studenten kennis laat maken met een uiteenlopend scala van media en technieken. Gedurende het Basisjaar oriënteren studenten zich tevens op de verschillende afstudeerrichtingen binnen de academie, waar ze het daaropvolgende jaar instromen.
Bachelor
Er zijn hierbinnen verschillende afstudeerrichtingen. Na een algemeen eerste jaar, het basisjaar, kiest de student voor een van de afstudeerrichtingen. Dan volgen drie jaren van verdieping. De Rietveld Academie biedt ook een deeltijdopleiding aan. Dan geldt dat het basisjaar twee jaar duurt en er daarna nog drie jaren van verdieping volgen.
Master
De masteropleidingen van de Rietveld Academie zijn ondergebracht binnen het Sandberg Instituut.
Voorbereidende trajecten
Vooropleidingsjaar: een student volgt 3,5 dagdeel per week les aan de academie gedurende 25 weken. Na het volgen van het vooropleidingsjaar is het mogelijk direct in te stromen in het basisjaar. Oriëntatiejaar, een cursus waarin kandidaten 30 zaterdagen per jaar lessen volgen aan de Academie. Na afronding van dit jaar zal een kandidaat gewoon toelating moeten doen.

Afstudeerrichtingen[bewerken]

DOGtime, de avondopleiding van de Rietveld Academie, biedt een tweejarig basisprogramma aan. Hierop volgt een driejarig afstudeertraject waarbij gekozen kan worden voor de volgende twee richtingen: Autonoom Beeldende Kunst of Interactie, Design en Instabiele Media, kortweg IDUM genoemd.

Werkplaatsen[bewerken]

De Rietveld Academie heeft meerdere werkplaatsen. Sommige werkplaatsen zijn algemeen, andere afdelingsgebonden.

Reizende Academie[bewerken]

Om geaccepteerd te worden aan de Rietveld Academie wordt van een student verwacht dat hij/zij een open mentaliteit heeft, in staat is tot zelfreflectie en de behoefte voelt tot het uitwisselen van ideeën. De academie streeft ernaar deze kwaliteiten verder te ontwikkelen en de student constant uit te dagen tot het bevragen van zaken. Studiereizen zijn voor de academie een cruciaal middel om deze mentale flexibiliteit te stimuleren. Gezamenlijk reizen naar een andere omgeving dwingt studenten zich op een andere manier tot elkaar en hun omgeving te verhouden. In plaats van passieve toeristen voort te brengen ziet de academie deze reizen als mogelijkheden om nieuwe creativiteit te stimuleren. In het verleden zijn er vanuit de academie reizen georganiseerd naar onder andere China, India, Iran, Nepal, Zwitserland, Hongarije, Spanje, Italië en Zweden.

Evenementen[bewerken]

Jaarlijks worden er meerdere publieke evenementen vanuit de Rietveld Academie georganiseerd, waaronder:

Open Dag (januari)
Tijdens de Open Dag presenteren alle afstudeerrichtingen zich door middel van kleine exposities en andere presentaties. Docenten en studenten zijn aanwezig om over de afdelingen te vertellen en vragen te beantwoorden. De Open Dag is een goede mogelijkheid om erachter te komen hoe het onderwijs aan de academie eruitziet. De Open Dag vindt ieder jaar plaats op de laatste vrijdag van januari.
Rietveld in de Oude Kerk
De Gerrit Rietveld Academie presenteert ieder jaar een tentoonstelling van ongeveer 45 studenten van verschillende afdelingen in de Oude Kerk te Amsterdam.
Eindexamententoonstelling (juli)
Ieder jaar presenteren de eindexamenstudenten van de Rietveld Academie hun werk tijdens Rietveld's Eindexamenexpositie. De academie wordt omgetoverd tot expositieruimte en er is werk te bezichtigen van alle afstudeerrichtingen. De Eindexamententoonstelling trekt ieder jaar veel bezoekers van buitenaf. Onder hen bevinden zich galeriehouders en kunstverzamelaars. De eindexamen expositie vindt ieder jaar plaats begin juli.
Rietveld UnCut (november)
Rietveld UnCut is net als de Open Dag en de Eindexamenexpositie een moment waarop de academie zich in al haar facetten laat zien aan de buitenwereld. Rietveld UnCut onderscheidt zich van de Open Dag en de Eindexamenexpositie doordat Rietveld UnCut actief op zoek gaat naar interactie met het publiek. Rietveld UnCut wordt sinds 2009 georganiseerd door oud-studenten Tarja Szaraniec en Tomas Adolfs in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Onder supervisie van gastregisseur en beeldend kunstenaar Maze de Boer presenteren studenten zich aan de buitenwereld. Rietveld UnCut vindt ieder jaar plaats in de maand november.

Public Rietveld[bewerken]

Public Rietveld zet zich binnen de Gerrit Rietveld Academie in voor een zo breed mogelijke interactie van de academie met de buitenwereld. Public Rietveld is daarom altijd op zoek naar interessante vormen van samenwerking, zowel binnen als buiten de academie en heeft als doel het verder bevorderen van de presentatie van studenten en docenten van de academie aan de buitenwereld.

Public Rietveld bestaat uit: "Communicatie & PR", "Internet Communicatie", "Alumni", "Buro Rietveld" en "Rietveld TV".

The Rietveld Society[bewerken]

De Rietveld Academie is erg trots op haar alumni en daarom zou de academie graag willen weten hoe het onze alumni na het afstuderen is vergaan. Alle Rietveld alumni worden dan ook van harte uitgenodigd om lid te worden van het nieuwe Alumni Netwerk: The Rietveld Society. Via dit netwerk hoopt de Rietveld Academie met de alumni in contact te blijven en, nog belangrijker, bieden we onze alumni een platform om contact te houden met oude bekenden en andere alumni van de Rietveld.

Studium Generale[bewerken]

Studium Generale Rietveld Academie is een uitgebreid transdisciplinair theorieprogramma dat zich richt op studenten en docenten van alle afdelingen van de Gerrit Rietveld Academie maar ook toegankelijk is voor publiek van buitenaf. Jaarlijks worden een aantal curatoren uitgenodigd om rond een bepaald thema gastsprekers uit te nodigen. Studium Generale Rietveld Academie heeft als doel inzichtelijk te maken hoe kunst en design altijd verknoopt zijn met andere domeinen ( van persoonlijke tot politieke, van populaire tot academische) – hoe ons nu met verleden en toekomst en ons hier met een elders zijn verbonden. Vanuit de overtuiging dat je alleen maar kunt leren om onafhankelijk en kritisch te denken wanneer je kennis, verbeelding en reflectie op een onorthodoxe manier met elkaar durft te verbinden, begeeft Studium Generale Rietveld Academie zich ieder jaar opnieuw in een ander opwindend onderzoekstraject dat op diverse manieren verbonden wordt met het actuele discours.

Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte[bewerken]

Het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie stimuleert onderzoek en theoretische reflectie over de rol van kunst en vormgeving in het publiek domein en is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Gerrit Rietveld Academie, Sandberg Instituut, Universiteit van Amsterdam, Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en het Virtueel Museum Zuidas (Zuidas). Binnen de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut begeleidt het lectoraat een zogeheten Kenniskring, waarin onderzoek van aan de academie verbonden docenten en externe deskundigen ten aanzien van kunst en publieke ruimte wordt gecoördineerd en besproken. In samenhang met het onderzoek dat in dit kader wordt verricht, ontstaan onderwijsprojecten waarin theoretische noties en reflecties met groepen studenten verder worden uitgewerkt. Daarnaast richt het lectoraat zich op de uitbreiding en versteviging van het theorieonderwijs aan de academie in algemene zin.

In Residence[bewerken]

De Rietveld Research Residency (RRR) is een door de Gerrit Rietveld Academie in samenwerking met onder andere het Fonds BKVB in het leven geroepen onderzoeksplek voor kunstenaars. Zij worden in staat gesteld gedurende een periode van 1,5 tot 3 jaar een duidelijk omschreven artistiek onderzoeksproject uit te voeren binnen het kader van het onderwijs van de Gerrit Rietveld Academie. Interactie met studenten en docenten van de academie vormt een belangrijk onderdeel van hun werk.

Studentenleven[bewerken]

Binnen de Rietveld Academie worden er regelmatig activiteiten en projecten voor en door studenten georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is Radio Rietveld dat geheel door studenten wordt beheerd. Gerry Strawfield is de studentenorganisatie van de academie. Gerry Strawfield organiseert onder andere drie keer per jaar een studentenfeest, waaronder het eindexamen Prom. Het Gerry Strawfield Prom wordt vaak op een bijzondere locatie gehouden, zoals in 2009 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Bekende (oud-)docenten[bewerken]


Bekende alumni[bewerken]

Bestuurders[bewerken]

Heden

  • Tijmen van Grootheest, voorzitter College van Bestuur
  • Jurgen Bey, directeur Sandberg Instituut
  • Annelies van Eenennaam, directeur Bedrijfsvoering
  • Ben Zegers, directeur Onderwijs

Verleden

Raad van toezicht[bewerken]

  • Kees van Twist (voorzitter), directeur Groninger Museum (aangetreden 2008)
  • Irma Boom, vormgever (aangetreden 2003)
  • Saskia Bos, Dean School of Art, The Cooper Union for the Advancement of Science and Art, New York City (aangetreden 2008)
  • Robbert Dijkgraaf, president Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (aangetreden 2008)
  • Eppo Horlings, RA directeur van Horatio Assurance Group BV (aangetreden 2007)
  • Rick van der Ploeg, hoogleraar Economie Oxford University (aangetreden 2010)

Bibliografie (selectie)[bewerken]

Externe links[bewerken]