Wikipedia:Onbereikbare externe links

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
1rightarrow.png WP:DL
1rightarrow blue.svg Zie linkrot voor een algemene beschrijving.

Een groot probleem van externe links is dat ze niet permanent zijn. Gelukkig kan men tegenwoordig een bot (weblinkchecker) draaien om te controleren of die links nog wel bereikbaar zijn. Links die tweemaal achtereen een foutmelding gaven, zijn wellicht niet meer bereikbaar en de overlegpagina's met de botmeldingen zijn daarom opgenomen in Categorie:Wikipedia:Onbereikbare externe link. Pas echter op, niet alle foutmeldingen wijzen op onbereikbaarheid (bv. HTTP Error: HTTP/1.1 bad gateway). De derde controle moet dus handmatig gebeuren.

Handleiding[bewerken]

Regelmatig zijn er bots bezig om te kijken of er onbereikbare externe links zijn. Als een link na twee keer controleren door een bot nog steeds onbereikbaar is zal er een melding gemaakt worden op de overlegpagina van het artikel. Deze meldingen komen terecht in

  • Probeer of de link het echt niet doet (daarbij een minimumtermijn van een week aanhouden ten opzichte van de vorige melding). Tijdelijke onbereikbaarheid is lastig maar is geen probleem op langere termijn.
  • Kijk op de gelinkte site of de pagina nergens elders op de site te vinden is (via een zoekfunctie in de site of via Google met zoekwoord site:www.website.org). Vergelijk de structuur van het nieuwe adres met het oude, misschien is er regelmaat te ontdekken.
  • Voor externe links in bronnen is het goed om te kijken of ze nog in het webarchief (http://web.archive.org) of het webarchief van bibalex.org (http://web.archive.bibalex.org/, vaak sneller dan web.archive.org) terug te vinden zijn. Zonder meer verwijderen is in veel gevallen daardoor onnodig: er kan gelinkt worden naar de gearchiveerde versie.
  • Controleer of de tekst nergens anders te vinden is op het internet. Of zoek een andere bron die ongeveer dezelfde informatie bevat.
  • Kijk na of de link door vandalisme of slechte edits niet stukgemaakt is en in de geschiedenis een goede versie staat.
  • Wanneer de bron ook via deze methode te bereiken valt, dan kan je volstaan met het vermelden van de homepage van deze website of de externe link te ontlinken. Misschien werd gelinkt naar een gedrukt boek of artikel en kunt u in dat geval deze info vermelden als bron.

Omwille van de mogelijke stopzetting van WebCite is het niet aanbevolen deze dienst langer te gebruiken. Alternatieven zijn:

  • The Internet Archive Wayback Machine - www.archive.org
  • http://archive.is/ (bestaat sinds 2012, de toekomst zal uitwijzen of dit een betrouwbaar alternatief is)

Op en:Wikipedia:Dead_external_links staat er nog meer informatie.

Succesvol[bewerken]

Nadat de link is gerepareerd, vervangen, verwijderd of werkend bevonden, kan de botmelding van de overlegpagina worden verwijderd, compleet met eventueel commentaar dat uitsluitend betrekking heeft tot de afhandeling, bijvoorbeeld: "link gerepareerd". Blijft na verwijdering een lege overlegpagina achter, dan dient die te worden voorzien van het sjabloon {{Nuweg|Linkmelding afgehandeld}}.

Onsuccesvol[bewerken]

Als het niet gelukt is de link te repareren, dan zal deze verwijderd horen te worden. Behoud informatie die van belang is als referentie: als er een link is naar 'interview in NRC, 23 november 2006 pagina 12', dan kan de referentie blijven staan.

Valse meldingen?[bewerken]

Wanneer blijkt dat hele domeinen onterecht worden gemarkeerd als onbereikbaar. Zet deze dan hier onder, dan kan de domeinen bij de volgende ronde deze op de ignore list zetten:

Ignore list[bewerken]

Zie ook[bewerken]