Oostzanerwerf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oostzanerwerf
Wijk van Amsterdam
Map - NL - Amsterdam - Stadsdeel Amsterdam-Noord - Buurt 66 Oostzanerwerf.svg
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Noord

Oostzanerwerf is een wijk in stadsdeel Amsterdam-Noord, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Voorheen was Oostzanerwerf het buurtschap Oostzaner Overtoom in de gemeente Oostzaan.

Oostzanerwerf grenst aan Kadoelen, Twiske-West, Twiske-Oost en aan Tuindorp Oostzaan. Daarnaast ligt het vlak bij Landsmeer en Oostzaan. Het is gemakkelijk te bereiken met zowel fiets, auto en bus. De buurt is gelegen vlak bij natuurgebied Het Twiske.

De wijk bestaat uit de Kermisbuurt, de Walvisbuurt en de Molenwijk. Het is een wijk met een aantal flats en een aantal rijtjeshuizen. Een aantal straten om deze buurten heen worden ook betrokken bij Oostzanerwerf, hoewel er eerst twijfel bestond of deze behoorden tot Oostzanerwerf of Kadoelen.

Geschiedenis[bewerken]

In de middeleeuwen lag Oostzanerwerf direct aan het IJ. Op de dijk was een overtoom, waar binnenvaartschepen over de dijk werden gezet: de Oostzaner Overtoom. Daarbij was een haven van waaruit sinds de 16de eeuw koopvaart vooral naar de Oostzee plaatsvond. In de 17e en 18e eeuw is hier ook walvisvaart geweest. Het was toen de vijfde haven van Holland, gemeten naar aantal schepen dat op walvisvaart ging. Aan het zuidelijk deel van het Twiske stonden tien tot twaalf traankokerijen. Hier werd walvisspek gekookt tot lampolie. Ook werden de baleinen van walvissen hier verwerkt. Ook waren er scheepswerven en een zeilmakerij.

Eind 19e eeuw is in het kader van het Noordzeekanaal de Noorder IJpolder aangelegd. De haven en het scheepswerf van Oostzanerwerf bleven toegang tot het IJ houden via Zijkanaal I. De overtoom is gesloopt in 1946.

Op de Noorder IJpolder is Tuindorp Oostzaan gebouwd. Dit gebied is in 1921 geannexeerd door de gemeente Amsterdam. Oostzanerwerf is in 1966 geannexeerd door de gemeente Amsterdam in verband met de aanleg van de ringweg om Amsterdam (A10).