Rieteilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rieteilanden
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Plattegrond van IJburg.

De drie Rieteilanden zijn onderdeel van de Amsterdamse wijk IJburg in het stadsdeel Oost.

Het Grote Rieteiland ligt tegen het Haveneiland-West aan (gescheiden door de "groene tunnel", een ondiepe gracht met ruimte voor natuur) De straten zijn naar rietsoorten genoemd. De belangrijkste straten zijn de Zwanebloemlaan en de Mattenbiesstraat. De Vennepluimstraat, Diemerparklaan en de Ruisrietstraat vormen de verbinding met het Haveneiland. Er is een fietsersbrug vanaf de Oeverzeggestraat naar het Diemerpark. Naast woningen zijn de Willibrordschool en het religieus centrum De Tronk op het Grote Rieteiland te vinden.

Het Kleine Rieteiland ligt tussen het Grote Rieteiland en het Diemerpark. De enige straat is de Lisdoddelaan. Op deze laan zijn vrijwel uitsluitend in eigen beheer gebouwde geschakelde villa's te vinden. Er was een grote vrijheid bij de bouw en een bijzondere, lage en diepe bouwvorm opgelegd. Dit heeft bijzonder straatbeeld met een grote verscheidenheid en vaak ook hoge kwaliteit van architectuur opgeleverd. Dagelijks bezoeken toeristen en bouwkundestudenten deze straat daarom. Het Kleine Rietland is met bruggen verbonden aan de Diemerparklaan en Ruisrietstraat op het Grote Rieteiland.

Het Rieteiland-Oost ligt tussen het Haveneiland-Oost en de Diemerzeedijk. Sinds 2009 zijn hier vrijstaande villa's gebouwd. Er zullen ook tennisbanen en een manege komen, zo is de planning.