Apollobuurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Apollobuurt
Wijk van Amsterdam
Kaart
Kaart
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Coördinaten 52°20'54,362"NB, 4°52'23,398"OL
Oppervlakte 95 ha.  
Inwoners
(2017)
8.695[1]
Overig
Postcode(s) 1077
De Holbeinstraat in de Amsterdamse Apollobuurt
Woningen op de hoek van de Minervalaan en de Gerrit van der Veenstraat in de Amsterdamse Apollobuurt

De Apollobuurt is een wijk in Amsterdam, in het stadsdeel Zuid in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De wijk had 8096 inwoners per 1 januari 2005. Op centraal stedelijk niveau wordt de wijk aangeduid als buurtcombinatie V49. De oppervlakte van de Apollobuurt is 94.63 hectare.

De Apollobuurt wordt begrensd door: Noorder Amstelkanaal, Boerenwetering, Diepenbrockstraat (inclusief de percelen aan de zuidzijde), Zuider Amstelkanaal, Parnassusweg en het Olympiaplein (zuid- en oostzijde).

De buurt wordt gekenmerkt door een ruime en luxueuze opzet. De straten zijn genoemd naar begrippen uit het Oude Griekenland en naar kunstschilders en componisten.

De belangrijkste oost-weststraten zijn de Apollolaan en de Stadionweg. De belangrijkste winkelstraat is de Beethovenstraat. Sinds 1929 rijdt tramlijn 24 door de buurt. In 1978 is lijn 5 er bij gekomen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het merendeel van de gebouwen in de buurt dateert uit de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw en is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse school. De buurt maakt in zijn geheel deel uit van het Plan Zuid van Berlage.

De populaire benaming gedurende het interbellum was Nieuw-Zuid, in Jiddische kringen Joods-Zuid.

Historische gebeurtenissen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1940 vestigde de Sicherheitsdienst haar hoofdkantoor voor de regio Amsterdam in de Euterpestraat. Er werd veelvuldig gemarteld. In de ochtend van 26 november 1944 bombardeerden Engelse bommenwerpers het kantoor van de Sicherheitsdienst. Het Nederlandse verzet had hier om verzocht zodat zo veel mogelijk gegevens vernietigd werden. In het hoofdbureau van de Sicherheitsdienst woedde een grote uitslaande brand, maar ook nabijgelegen schoolgebouwen en woonhuizen vatten vlam. Er vielen 56 doden, 14 zwaargewonden en 40 lichtgewonden. Na de Tweede Wereldoorlog hernoemde men de straat tot Gerrit van der Veenstraat, naar de verzetsstrijder Gerrit van der Veen, bekend van de overval op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943.

John Lennon en Yoko Ono brachten in maart 1969 hun befaamde "Bed-In" voor de wereldvrede door tijdens hun wittebroodsweken in het Hilton Hotel. Een paar weken later herhaalden zij de Bed-in in Montreal, Canada, en namen er Give Peace a Chance live op.

Eind 20e en begin 21e eeuw komt de buurt een aantal keer landelijk in het nieuws door liquidaties in de Amsterdamse onderwereld: van Klaas Bruinsma in de Breitnerstraat, van Willem Endstra voor zijn kantoor aan de Apollolaan en van Evert Hingst in de Gerrit van der Veenstraat.

Herman Brood pleegde in juli 2001 zelfmoord door van de 10e verdieping van het Hilton Hotel te springen.

In september 2005 vond de ontvoering van Claudia Melchers in de Jan van Eijckstraat plaats.

Bijzondere gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]