Apollo House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Apollo House
Achterzijde van Apollo House, gezien vanuit de Gerrit van der Veenstraat
Achterzijde van Apollo House, gezien vanuit de Gerrit van der Veenstraat
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 53′ OL
Huidig gebruik kantoorgebouw
Start bouw 1937
Bouw gereed 1939
Verbouwing 1968, 1991, 2011
Bouwstijl Functionalistisch
Bouwkosten 1 miljoen Nederlandse gulden
Dakhoogte 40 m
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 527828
Overig
Verdiepingen 6
Architect Dirk Roosenburg
Eigenaar Newomij
Ingang met beelden van Han Wezelaar (links) en Hildo Krop (rechts)
Ingang met beelden van Han Wezelaar (links) en Hildo Krop (rechts)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Apollo House is een kantoorgebouw aan de Apollolaan en de Stadionweg in Amsterdam-Zuid. Het Apollo House is sinds 2004 een rijksmonument.

Het is in 1937-1939 gebouwd door naar ontwerp van Dirk Roosenburg als hoofdkantoor van de Rijksverzekeringsbank (RVB), later genaamd Sociale Verzekeringsbank, die hier tot 1990 bleef. Het bestaat uit een 10 meter hoog ringgebouw en een 40 meter hoog gebouw op een as van de ring. Het heeft een staalskelet. Aanvankelijk waren de gevels bekleed met geglazuurde keramische platen, deze zijn in 1968 vervangen door witte platen van travertijn. Het gebouw is ook bekend onder de bijnaam 'Oceaanstomer'.

Het gebouw werd op 20 november 1939 geopend door de Nederlandse minister van sociale zaken, Jan van den Tempel, die de architect Roosenburg bevorderde tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het symmetrische gebouw heeft een markante positie in het Plan-Zuid op de hoek van de Apollolaan en de Stadionweg, de hoofdwegen in deze buurt. Aan de achterkant loopt de Gerrit van der Veenstraat in het verlengde van de as.

De boeg steunt aan de voorkant (aan de hoek van Apollolaan en Stadionweg) op een paar zuilen die de monumentale, overdekte toegang tot het gebouw markeren, waar de bezoeker beschutting vindt. In deze ruimte bevinden zich twee hoge bronzen beelden: De Beschermer en Handhaver van de Sociale Wetgeving (1954) van Hildo Krop [1] en De Beschermster van de Sociale Zorg en Gerechtigheid (1954) van Han Wezelaar [2]

Het Apollo House is enkele malen grondig gerenoveerd. In 1968 werden de gevelplaten vervangen. In 2011 werd het ringvormige gebouw gesloopt, werd er een ondergrondse parkeergarage gebouwd en werd de ring weer opgebouwd. De renovatie van 2011 richtte zich op de binnenkant van het gebouw alsmede op isolatie ten behoeve van energiebesparing.[3]

De huidige eigenaar van het object is het Newomij-concern, een Nederlandse vastgoedonderneming. Het gebouw wordt grotendeels gehuurd door Allen & Overy LLP, een internationale advocatenmaatschap die sinds 2000 onder deze naam een kantoor in Amsterdam heeft.

Externe links[bewerken]

Bronnen
  • Maarten Kloos: Apollo House Amsterdam, met bouwplaat, uitg. Thoth, Bussum, 1993