Naar inhoud springen

De Bibliotheek Midden-Brabant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wischje (overleg | bijdragen) op 12 dec 2019 om 21:33.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Bibliotheek Midden-Brabant (BMB) (overkoepelende naam)

De Bibliotheek Midden-Brabant is de grootste openbare bibliotheek van Noord-Brabant. Zij bedient bijna 350.000 Midden-Brabanders uit de gemeentes Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk. Behalve het uitlenen van boeken, muziek, films en games heeft de bibliotheek ook veel te bieden als het gaat om educatie en recreatie. Als één van de veertien regionale Plusbibliotheken geeft de Bibliotheek Midden-Brabant bovendien wetenschappelijke ondersteuning aan zowel Midden- als West-Brabant.

Eind 2017 bestond de collectie van de Bibliotheek Midden-Brabant uit ruim 570.000 materialen. Bijna 1,5 miljoen bezoekers bezochten de vestigingen van de bibliotheek en de bibliotheek telde ruim 70.000 leden. Bijna 200 medewerkers zijn werkzaam in BMB. In 2017 vonden 1.666 activiteiten plaats. [1] De centrale vestiging aan het Koningsplein is in december 2018 verhuist naar de LocHal in de Spoorzone.

De Bibliotheek Midden-Brabant telt 15 vestigingen verdeeld over 6 gemeentes:

Vestigingen

Geschiedenis[2]

In 1909 werd de eerste openbare bibliotheek van Tilburg opgericht, de ‘Nieuwe Tilburgsche RK Leesbibliotheek Sint Dionysius’. Deze was gehuisvest boven de boekhandel van Antoon Bergmans op de hoek van de Heuvelstraat en de Langestraat. In 1922 verhuisde de bibliotheek naar de Willem II-straat.

In 1966 werd de ‘Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek’ opgericht en in 1953 de ‘Algemene Nuts Openbare Bibliotheek’ (voor andersdenkenden). Door een fusie tussen beide bibliotheken ontstond in 1967 de Stichting Openbare Bibliotheek Tilburg.

In 1972 verhuisde de bibliotheek van de Willem II straat naar het Koningsplein en in 1992 naar het Stadskantoor van de gemeente Tilburg aan de overkant van het Koningsplein. Door fusies met bibliotheken van omringende gemeentes is de bibliotheek uitgegroeid tot een van de grootste openbare bibliotheken van Nederland. De naam veranderde in ‘De Bibliotheek Midden-Brabant’.

Bibliotheek Nieuwe Stijl[1]

De Bibliotheek Midden-Brabant (BMB) heeft in haar beleidsplan 2016-2019 'Aangenaam kennis maken!' zijn visie, missie en ambitie weer gegeven tot 2019, met het doel de Bibliotheek Nieuwe Stijl vorm te geven. Met de Bibliotheek Nieuwe Stijl wil BMB de wereld van mensen groter maken door kennis en verhalen te delen. Dit doet zij door het bieden van een podium en werkplaatsen, ondersteund door de collectie.

Visie: 'Wij maken de wereld van mensen groter'

Alle Midden-Brabanders verdienen de kans hun talenten te ontplooien en moeten optimaal kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daar hebben ze kennis en verbeeldingskracht voor nodig. BMB stimuleert en organiseert het creëren, delen en toegankelijk maken van kennis en verhalen. Zij daagt mensen uit om verder te kijken en helpt ze verder te komen.

Ambitie: 'Bibliotheek Nieuwe Stijl'

In een veranderende samenleving verandert ook de rol van de Bibliotheek. BMB versterkt zijn maatschappelijke betekenis en stelt connectie, co-creatie en Bibliotheek Nieuwe Stijl met haar omgeving centraal.

  1. a b Jaarcijfers 2017 – Bibliotheek Nieuwe Stijl. www.bibliotheeknieuwestijl.nl. Geraadpleegd op 5 juli 2018.
  2. Doremalen, Henk van (Hendrik), 1952- (2003). Openbare Bibliotheek Tilburg 1913-2003 : schatkamer voor cultuur en informatie. Stichting Openbare Bibliotheek Tilburg. ISBN 9080718920.