Sybrandus Johannes van der Hoeven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

Sybrandus Johannes van der Hoeven (2 mei 1906 - 1985) was een Nederlandse jurist.

Van der Hoeven was reserve-eerste luitenant van het Wapen der Infanterie. In de nacht van 12 op 13 mei 1940 was hij betrokken bij de gevechten op de Grebbeberg. Hij was commandant van een sectie zware mitrailleurs bij het doordringen van sterke vijandelijke stoottroepen en bracht 's vijands voortgang tijdelijk tot staan. Toen zijn mitrailleur het niet meer deed, schoot hij met een pistool een vijand neer en probeerde. door de vijandelijke troepen heen, weg te komen. Hij raakte gewond. maar sloot zich bij een ander strijdend onderdeel aan en kon weer een mitrailleur bedienen, waardoor de vijand niet het viaduct bij Rhenen kon overgaan.

Na de oorlog werd hij Hoofdofficier van Justitie te Rotterdam. Hij was tevens voorzitter van de Volksbond tegen Drankmisbruik.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]