Tatjana Ovetsjkina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tatiana Ovechkina)
Tatjana Ovetsjkina
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Tatjana Nikolajevna Ovetsjkina (Kabajeva)
Nationaliteit Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Vlag van Rusland Rusland
Geboortedatum 19 maart 1950
Geboorteplaats Moskou, Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Lengte 174 cm
Gewicht 69 kg
Positie Point-guard
Clubs
Seizoen
1967-1982
Club
Vlag van Sovjet-Unie Dinamo Moskou
Interlands
1970-1980 Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Erelijst

Orde van het Ereteken Orde van de Volkerenvriendschap Orde van de Vriendschap (Sovjet-Unie) Medaille voor het dienen van het Moederland Meester in de sport van de Sovjet-Unie Geëerde Coach van Rusland

Portaal  Portaalicoon   Basketbal

Tatjana Nikolajevna Ovetsjkina (Russisch: Татьяна Николаевна Овечкина; geboortenaam: Кабаева; Kabajeva) (Moskou, 19 maart 1950), is een voormalig basketbal speelster die uitkwam voor het nationale team van de Sovjet-Unie. Ze won twee keer een gouden medaille op de Olympische Spelen, en werd ook een keer wereldkampioen. Ook won ze zes keer goud op de Europese kampioenschappen. Na het basketbal zorgde ze voor het programma van het nationale dames basketbal team van Rusland. Ze is nu voorzitter van Dinamo Moskou.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ovetsjkina werd geboren in Moskou. Toen ze zeven jaar oud was, werd ze van school op weg naar huis door een auto aangereden. Haar rechterbeen raakte daarbij zwaar beschadigd. Ze had een jaar nodig om te revalideren in het ziekenhuis. Toen ze zestien jaar was ging ze spelen bij Dinamo Moskou en werd een ster van de club. Toen ze negentien jaar was werd ze de aanvoerder van het nationale basketbal team van de Sovjet-Unie.

Ovetsjkina won twee keer een gouden medaille op de Olympische Spelen in 1976 en 1980 en werd ook een keer Wereldkampioen in 1975. Ook won ze zes keer goud op de Europese kampioenschappen in 1970, 1972, 1974, 1976, 1978 en 1980. Ze verloor nooit een officiële basketbalwedstrijd met het nationale team van de Sovjet-Unie.

Ze heeft verschillende onderscheidingen gekregen waaronder de Ereteken van de Sovjet-Unie in 1976, Orde van de Volkerenvriendschap in 1980, de Orde van de Vriendschap (Sovjet-Unie) in 1998 en de Medaille voor het dienen van het Moederland op 15 november 2013. Ze werd Meester in de sport van de Sovjet-Unie in 1974 en Geëerde Coach van Rusland in 1998. Ze werd gekozen door de lezers van Sport-Express (een Oost-Europese dagelijkse krant), tot beste vrouwelijke Point-guard van de eeuw. Ze staat op de nominatie om in de FIBA Hall of Fame te worden opgenomen.

Bekende zoon[bewerken | brontekst bewerken]

Tatjana is de moeder van ijshockeyspeler Aleksandr Ovetsjkin, die uitkomt in de NHL voor de Washington Capitals, die hem als eerste kozen in de 2004 NHL Entry Draft. Hij won de Hart Trophy als de meest waardevolle speler van het seizoen 2007-08, 2008-09 en 2012-13.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Logo van de Olympische Spelen Goud Zilver Brons Logo van de Olympische Spelen
2 0 0