Torsio testis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Torsio testis (ICD-10 N44) is een medisch spoedeisende aandoening waarbij de zaadstreng naar de zaadbal (testikel) is gedraaid (torsio betekent draaiing). Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de zaadbal afgekneld. Vanwege het risico op afsterving (necrose) van de zaadbal, moet bij verdenking op een torsio testis zo spoedig mogelijk contact op worden genomen met een arts. De aandoening komt vooral voor bij mannen tussen 12 en 25 jaar en zelden of nooit bij beide teelballen tegelijk. De aandoening kan aangeboren zijn en ontstaat spontaan, maar kan ook worden veroorzaakt door inspanning.

Mogelijke verschijnselen[bewerken]

  • Hevige pijn die uitstraalt naar de rug/buik
  • Algemene misselijkheid
  • Braken
  • Koortsverschijnselen
  • Verdikking in de zaadbal, harde knobbel
  • Optillen van de zaadbal gaat gepaard met toename van de (hevige) pijn

Behandeling[bewerken]

Behandeling van een torsio testis vindt plaats door middel van chirurgische correctie. Dit dient binnen zeer korte termijn (d.w.z. binnen 4-6 uur) na het ontstaan van de aandoening te gebeuren. Door middel van een orchidopexie wordt de draaibaarheid van beide testikels beperkt door de testikel in het scrotum vast te zetten. Zo wordt het risico om opnieuw een torsio testis te ontwikkelen aanzienlijk kleiner. Deze correctie vindt normaal op beide zaadballen tegelijk plaats. Wanneer niet tijdig wordt ingegrepen, sterft de testikel af (binnen vijf à zes uur). In dit geval dient men de zaadbal te verwijderen (orchidectomie). Het is wel mogelijk dat er na enkele dagen nog een partiële activiteit plaatsvindt in de testikel (aan de rand). Dan moet de testikel niet verwijderd worden en dan zal de andere testikel de zaadproductie in de toekomst compenseren.

Een chirurg met voldoende ervaring kan in enkele minuten de bloedtoevoer zonder heelkundige ingreep herstellen door de zaadbal terug te draaien. Deze ingreep is niet pijnloos en standaard in ontwikkelingslanden waar operatie geen evidente optie is. In de Westerse wereld zal men om het risico te beperken achteraf alsnog een chirurgische correctie uitvoeren, waarbij de zaadbal(len) worden vastgezet.