Tuzla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor andere betekenissen, zie Tuzla (district) en Tuzla (kanton).
Tuzla
Plaats in Bosnië en Herzegovina Vlag van Bosnië en Herzegovina
Tuzla
Tuzla
Situering
Entiteit Federatie van Bosnië en Herzegovina
Kanton Tuzla
Coördinaten 44° 32′ NB, 18° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 303 km²
Inwoners (2006) 150709 (497 inw/km²)
Hoogte 232 m
Politiek
Burgemeester Jasmin Imamović
Overig
Website www.tuzla.ba
Portaal  Portaalicoon   Bosnië en Herzegovina

Tuzla (Servisch: Тузла) is een stad in het noordoosten van Bosnië en Herzegovina en is de hoofdstad van het gelijknamige kanton Tuzla, in de Federatie van Bosnië en Herzegovina. In 1991, voor de oorlog in Bosnië, had de stad 131.000 inwoners. Door de toevloed van vluchtelingen als gevolg van de oorlog steeg het inwoneraantal in korte tijd naar 160.000. Het is daarmee de derde stad van Bosnië en Herzegovina, na Sarajevo en Banja Luka.

Tuzla was een bloeiende neolithische gemeenschap. De stad kent al gedurende 6000 jaar bewoning, waarmee het een van de oudste steden in Europa is. In het nabijgelegen Solni Trg werd in 2004 een openluchtmuseum geopend, waar de geschiedenis van de zoutproductie in Tuzla zichtbaar wordt gemaakt. In 950 werd Tuzla voor het eerst genoemd, als een gebied onder Hongaarse heerschappij waar zoutwinning de belangrijkste industrie was. "Tuz" betekent "zout" in het Turks.

Op 2 oktober 1943 werd Tuzla bevrijd van de nazi's, waarmee het de grootste bevrijde stad in Europa werd. In communistisch Joegoslavië werd Tuzla een belangrijk industrieel en cultureel centrum. Tijdens de verkiezingen van 1990 was Tuzla de enige stad waar de nationalisten niet wonnen. Gedurende de oorlog in Bosnië bleef het multi-etnische samenleven in Tuzla min of meer in stand. Na de oorlog was de stad niet volledig etnisch gezuiverd, maar woonden er naast een meerderheid van Bosniakken ook 15% Kroaten en 10% Serviërs in de stad.

Tegenwoordig wordt Tuzla door toeristen bezocht vanwege het zoutmeer dat in het centrum gelegen is. De stad is de geboorteplaats van de schrijver Meša Selimović, en in juli vindt in de stad het jaarlijkse Meša Selimović-boekenfestival plaats. Tijdens dit festival wordt de beste roman die dat jaar in Bosnië, Kroatië of in Servië en Montenegro werd geschreven bekroond.
Aan de Universiteit van Tuzla studeren ongeveer 9000 studenten.

Geboren[bewerken]