Unalit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Unalit
Logo
Motto of slagzin Verum est, quod legitur, fronte capillata, sed plerumque sequitur, occasio valvata. Carmina Burana
Oprichting 1939
Opheffing 2005
Oprichter(s) K.E. Hedborg
Hoofdkantoor Vlag van België Geraardsbergen
Werknemers 68
Producten dakbedekking, geveldelen, brandbescherming, isolatie,contactgeluid isolatie,thermische isolatie,geluidisolatie, ondervloer isolatie
Sector bouwsector
Omzet/jaar Gestegen€20.2 miljoen EUR (2001)
Winst/jaar Gestegen€2.94 miljoen EUR (2001)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Unalit NV was een internationale fabrikant van houtvezelplaten (vezelplaat), hardboard, zachtboard en andere bouwmaterialen. Het bedrijf werd in 1939 in België opgericht als onderdeel van de Union Allumettière S.A. door K.E. Hedborg die een licentie had verworven voor het maken van hard- en zachtboardplaten. De productie van hardboard werd als Masonite in 1924 gepatenteerd door William H. Mason, collega en vriend van Thomas Edison.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide het bedrijf gestaag en werd het ook actief in andere landen. Er werd te Overboelare op twee productielijnen hardboard en op één lijn zachtboard geproduceerd. In 1965 werd een nieuwe hardboardfabriek opgericht in Saint-Usage (Côte-d'Or).

In 1983 nam Gunnar Jordanson de productie van zachtboard over van de "Union Allumettière" luciferfabriek op de site te Overboelare (Geraardsbergen), alsook de productie van hardboard op de site in Frankrijk.

Onder leiding van Donald Coignez bouwde de onderneming in 1998 een derde hypermoderne productielijn, waardoor ze de grootste producent van zachtboard werd in Europa. Kort na de productiestart kwam de onderneming, ten gevolge van concurrentie uit het Oostblok en de economische crisis, in zwaar vaarwater terecht en ze diende in juni 2005 de deuren te sluiten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]