Ursa Major Technologies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ursa Major Technologies
Oprichting 2015
Oprichter(s) Joe Laurienti
Werknemers 270
Producten vloeibarebrandstofmotoren
Industrie lucht- en ruimtevaart
Website www.ursamajor.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ursa Major Technologies is een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in het bouwen van vloeibarebrandstofmotoren voor draagraketten en hypersonische voertuigen van derden. Het bedrijf werd opgericht in 2015 door Joe Laurienti en is gevestigd in Berthoud, in de staat Colorado.

In 2023 ontving Ursa Major ook een investering om de ontwikkeling van vastebrandstofmotoren op te starten. Er waren vanuit Het Pentagon al zorgen over het selecte aantal Amerikaanse bedrijven dat vastebrandstofmotoren kan produceren en sinds de oorlog in Oekraïne is er veel meer productiecapaciteit nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.

Op 9 maart 2024 werd voor het eerst een voertuig aangedreven door een raketmotor van Utsa Major. Het ging om een prototype van de Stratolaunch Talon A, een hypersonisch vliegtuig dat een Hadley als hoofdmotor heeft.

Raketmotoren[bewerken | brontekst bewerken]

Hadley[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 startte het bedrijf met hun eerste prototype-raketmotor: de Hadley. Deze kerolox-motor (kerolox betekent kerosine als brandstof en vloeibare zuurstof als oxidator) is ontworpen om 22 kilonewton te leveren en werkt volgens een zuurstofrijke gesloten verbrandingscyclus.[1] Anno 2023 zijn er drie varianten van de Hadley in productie genomen voor verschillende klanten.

  • Stratolaunch gebruikt de hypersonische variant voor hun Talon A, een onbemand hypersonisch raketvliegtuig.
  • Phantom Space Corporation wil een zee-niveau variant van de Hadley voor hun Daytona-raket gaan gebruiken.
  • Astra zal een variant voor gebruik buiten de atmosfeer voor de tweede trap van hun Rocket 4 gebruiken.

In april 2023 gaf het bedrijf aan jaarlijks 30 van deze motoren te bouwen.[2] Op 9 maart 2024 debuteerde de Hadley tijdens de eerste hypersonische vlucht van Stratolaunch’s Talon A.

Ripley[bewerken | brontekst bewerken]

De Ripley is in de testfase en moet met 220 kilonewton 10 keer zo krachtig als de Hadley zijn. Deze werkt eveneens op kerolox en via een zuurstofrijke gesloten verbrandingscyclus.[1]

Arroway[bewerken | brontekst bewerken]

De Arroway is een methaloxmotor (methaan en vloeibare zuurstof) in ontwikkeling, die goed is voor een stuwkracht van 880 kilonewton. Deze werkt volgens een full-flow gesloten verbrandingscyclus.[1]

Draper[bewerken | brontekst bewerken]

De Draper is een raketmotor in ontwikkeling die op kerosine en waterstofperoxide werkt. Deze moet ongeveer 17,5 kilonewton gaan leveren via een gesloten katalysator-cyclus.[1]