Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf VREG)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG)
Type Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) met publieke rechtspersoonlijkheid
Opgericht december 2001
Jurisdictie Vlaams Gewest
Hoofdkantoor Graaf de Ferrarisgebouw, Brussel
Valt onder Beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid
Website http://www.vreg.be

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) is een publiekrechtelijk Extern Verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse overheid dat instaat voor de regulering, controle en bevordering van de transparantie van de elektriciteits- en aardgasmarkt in het Vlaams Gewest. De VREG werd opgericht in december 2001 en behoort tot het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie.

De VREG zorgt ervoor dat de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt efficiënt georganiseerd wordt en werkt. Daartoe verstrekt hij advies aan de Vlaamse overheid en controleert en reguleert hij, samen met de CREG, de energiemarkt. Bovendien informeert hij de verbruiker - particulier, zelfstandige of industrieel - en geeft hij antwoord op zijn vragen, zodat hij zelf kan oordelen welke energieleverancier het beste bij hem past.

Het best gekend is de VREG voor de V-test, de vergelijking tussen het aanbod van de energieleveranciers. Verder biedt de VREG ook de Servicecheck, een vergelijking van de kwaliteit van de dienstverlening van de energieleveranciers aan en de Groencheck, waarmee mensen die een contract afsloten voor groene elektriciteit (dit wil zeggen elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen) kunnen controleren of hun elektriciteitsleverancier voldoende Garanties van Oorsprong heeft ingediend om het groene karakter van de elektriciteit te staven.

Externe link[bewerken]