De Heidenschapsterpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Heidenschapsterpolder
Waterschap in Nederland
Locatie
Provincie Friesland
Oppervlakte 200 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1856
Opgeheven 1972
Opgegaan in Tusken Mar en Klif
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het waterschap De Heidenschapsterpolder was een waterschap rond buurtschap It Heidenskip en had een grondgebied van 200 ha in de toenmalige gemeenten Workum en Hemelumer Oldephaert en Noordwolde. Het waterschap was aanvankelijk een Veenpolder, met beperkte zelfstandige bevoegdheid, en droeg tussen 1904 en 1949 de naam De Heidenschapsterveenpolder. In 1947 werd de polder omgevormd tot waterschap.

De aanvankelijke veenpolder hield zich bezig met vervenen, droogmaken, inpolderen en onderhouden van de werken. Het waterschap bezat één molen, de Groote Heidenschapstermolen. De bekostiging vond plaats uit slikgeld dat werd geheven op oppervlaktes afgestoken slik, naast armengeld dat ten bate kwam van de armen in Workum en Koudum. In het uiteindelijke waterschap vanaf 1947 was regeling van de waterstaat de taak. Het armenfonds werd toen opgeheven.

Op 1 februari 1972, bij de eerste waterschapsconcentratie in Friesland, ging De Heidenschapsterpolder op in waterschap Tusken Mar en Klif. Na verdere fusies valt het gebied sinds 2004 onder Wetterskip Fryslân.